GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför utsätter ni oss för det här?

2004 fritog tre tungt beväpnade personer tre interner på Kumla. Inte så många år sedan.
Kriminalvården är en tuff arbetsmiljö, konstaterar skribenten som menar att det kommer att bli svårt att få folk att flytta till Trelleborg för att jobba på det planerade fängelset här.
Kriminalvården är en tuff arbetsmiljö, konstaterar skribenten som menar att det kommer att bli svårt att få folk att flytta till Trelleborg för att jobba på det planerade fängelset här.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

2018 planerade en 35-åring sin egen fritagning på Kumla. Nu hade kriminalvården tur som fick uppgifter om det här och flyttade honom till Hall i sista stund. Vad hade hänt annars?

Varje dag anmäler cirka tre personal om hot och våld enligt TV 4. Såg det på en nyhetssöndag för några veckor sedan. Där fick man se en anställd bli nerslagen av en intern. Det är en tuff arbetsmiljö där man blir utsatt och får avstå sociala medier för att slippa bli utpressad av kriminella. Varför tror ni politiker på Kriminalvården att folk kommer flytta hit för jobba där?

"Tänk när barnen börjar fantisera om att det finns beväpnade rymmare på skolan eller på skolgården."

Ni på Kriminalvården vill placera fängelset på den bästa åkermarken och i närheten av bostäder och skolor med mera. Det finns tre förskolor, en skola och en ridsportanläggning inom 1,5 km där föräldrar och anhöriga lämnar sina barn i vad de tror är en trygg miljö. Vad händer den dag när första fritagningen kommer? Vi hade en händelse i Malmö där en mamma sköts i huvudet när hon bar sitt barn. De kriminella tar ingen hänsyn och kommer inte göra det i Trelleborg heller. Alla som bor och vistas i närheten kommer att leva under en psykisk stress tills det händer. Tänk när barnen börjar fantisera om att det finns beväpnade rymmare på skolan eller på skolgården. Det kan ju vara sant. Varför utsätter ni oss för det här?

Självklart har Kriminalvården helt rätt i det ni skriver, men bygg fängelset på en annan plats utan närhet till skolor och barn och bostäder som vill ha en trygg miljö och inte på den bästa åkermarken. Och sen utsätter ni er personal för fritagningsförsök när de skall transportera fångar på smala vägar och flaskhalsar där trafiken står stilla.

Till sist: Vi vill inte ha er här. Bygg utanför samhället. Och till er politiker, håna inte oss om att det bara är oro för sänkta huspriser, det är så mycket mer som ni kanske förstår.

Orolig för framtiden

Läs mer