Insändare

Varför straffbeskattas hushållens elförbrukning?

Insändare • Publicerad 24 augusti 2006

Mer än hälften av kostnaden på våra elräkningar utgörs idag av skatter och avgifter. Denna straffbeskattning gör idag att många hushåll har svårt att klara sin elräkningar. Det är också en av anledningarna till att flera elbolag har gått ifrån kvartalsdebiteringar, istället kommer fakturan varje månad. Det blir lite lättare för hushållen att betala på det viset.

Men jag menar att det är grundtanken som är fel. Det går inte att minska hushållens elförbrukning mycket mera. Alla är smärtsamt medvetna om elräkningens bistra belopp, och har för länge sedan begränsat sin elförbrukning så mycket som det är möjligt, utan att offra ett visst mått av komfort.

Visst kan man sänka sovrumstemperaturen från 18 grader till 16 grader, och visst kan man sänka temperaturen i övriga rum från 22 till 20 grader. Och det går naturligtvis att sluta läsa vid mörkrets inbrott.

Tv:n kan vi rätt lätt låta bli att använda. Men är det detta samhälle vi vill ha? Mörka, nersläckta villakvarter där röken från de nyinstallerade vedkaminerna ligger tät. Mitt svar blir nej, det är här man har tänkt fel.

Det är inte rimligt att hushållens normalförbrukning av el ska straffbeskattas.

Konsekvenserna av denna bestraffning blir oacceptabla.

Jag anser att hushållens normala elförbrukning ska vara skattebefriad. Skapa ett skatte- och avgiftssystem som istället lägger bördan på eventuella energislösande hushåll.

Lars-Olof Olsson,

vice ordförande kristdemokraterna, Skurup

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.