Annons
Insändare

Varför sattes det inte in fler bussar?

Att ett tåg spårar ur händer tack och lov inte varje dag men nu har det hänt!
Publicerad 28 maj 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tycker att Skånetrafiken borde ha satt in fler bussar när tågen inte kunde rulla.
Skribenten tycker att Skånetrafiken borde ha satt in fler bussar när tågen inte kunde rulla.Foto: Tom Wall

Att man inte kan fixa extraturer per omgående kan jag köpa. Men att efter någon dag inte sätta in extraturer vid rusningstid mellan Trelleborg och Malmö (buss 146) är inte ok!

Dölj er inte bakom att det satts in extraturer till Östra Grevie från Centralen för det räcker absolut inte!

Annons

Vid min hemresa från Malmö till Trelleborg i veckan som har gått har 146:an varit så fullpackad så man kan verkligen fråga sig hur det står till med säkerhetstänket!?

”Vid min hemresa från Malmö till Trelleborg i veckan som har gått har 146:an varit så fullpackad så man kan verkligen fråga sig hur det står till med säkerhetstänket!?”
KJ

Vid en resa så var bussen så full att chauffören inte såg om det kom bilar från höger utan han fick fråga oss resenärer om det var fritt – efter klartecken kunde han då fortsätta färden över vägen till busshållplatsen i Skegrie och Håslöv!

Detta samtidigt som det ”basuneras” ut i högtalarna att ”var god och använd säkerhetsbältena för en säker resa!”

Vid en hastig inbromsning eller krock så hade det sannolikt blivit förödande konsekvenser!

För egen del har jag inga större problem med att stå upp under en resa mellan Trelleborg och Malmö men det finns ju fortfarande äldre, personer med begränsad rörelseförmåga samt barnvagnar som inte känns välkomna under rådande omständigheter!

Skärpning ledningen för Skånetrafiken och hitta en lösning!

KJ

Svar direkt: Jag förstår att det känns frustrerande att resa i en full buss, men vid detta tillfälle skedde en extraordinär händelse som innebar att vi akut behövde få in ett stort antal ersättningsbussar och förare på kort tid.

Utmaningen som vi stöter på i kölvattnet av pandemin är brist på bussförare. Det i sin tur leder till svårigheter att få fram rätt mängd extrabussar i rätt tid. Att förstärka en busslinje såsom linje 146 kräver ytterligare extra bussar och förare, vilket vi just då inte hade tillgång till.

I en regionbuss, av typen som körs på linje 146, får det vara ganska många stående personer. Alla bussar är godkända för ett visst antal stående resenärer samtidigt som de som sitter ner ska ha bälte på. Det är på sätt och vis motsägelsefullt men logiken är att så många som möjligt ska vara fastspända.

Annons

Föraren har ansvar för säkerheten ombord på bussen och har vid en sådan här situation en svår balansgång mellan att släppa på så många resenärer som möjligt och samtidigt inte släppa på fler än vad bussen är godkänd för. Att resenärer skymde sikten är förstås inte bra och du har helt rätt i att det är fel.

Kristian Ördell, presskommunikatör på Skånetrafiken

Annons
Annons
Annons
Annons