Annons
Insändare

Varför så bråttom att söka rivningstillstånd?

Reaktion på artikel (den 26 mars).
Publicerad 9 april 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De inlösta husen har stått tomma i flera år, konstaterar skribenten.
De inlösta husen har stått tomma i flera år, konstaterar skribenten.Foto: Tomas Nyberg

Nu skall Trelleborgs kommun börja riva hus som ligger i vägen för östra ringvägen och evakueringsvägen till hamnen. Samtidigt ansöker man om rivningslov för sju bostadshus på Östra stranden trots att det ännu inte finns några giltiga detaljplaner som vunnit laga kraft, varken för evakueringsväg eller ringväg!

Efter att kommunen köpte huset på Dalköpinge byaväg 2018 har man förvärvat ytterligare 15 bostadshus till en kostnad av totalt 71 miljoner kronor. Vi vet att detaljplanen för den östra ringvägen är överklagad och ligger hos mark- och miljödomstolen sedan juni 2021. Detaljplanen för evakueringsvägen/östra hamninfarten bordlades av kommunfullmäktige den 21 mars i år.

Annons

Men nu går kommunen vidare med att ansöka om rivningslov för sju av dessa. Fem av dem ligger väster om Nyhemsparken på Östra stranden och två på norra sidan av Östra Förstadsgatan vid järnvägsbron. Kommunen har även köpt in sju hus på Blygers väg och Östra Förstadsgatan. Dessa vill kommunen också riva för att få plats med ringväg och hamninfart. Man har dock inte ansökt om något rivningslov för dessa än. En del av dessa hus har nu stått tomma i tre år.

Infarten skall bekostas av Trelleborgs hamn och ringvägen av Trelleborgs kommun.

Som vi alla vet har Trafikverket hittills sagt nej till en ny östlig infart till hamnen och därför har kommunen och Trafikverket kommit överens att pausa arbetet med en östlig hamninfart ”på obestämd tid”.

Kommunen ger sig inte utan säger att en evakueringsväg/angreppsväg till/från hamnen är nödvändig. Varför nu, varför inte när vi hade mycket mer last via Trelleborg?

Ett kryphål förstår de flesta av oss invånare för att de så småningom skall få till en in/ut fart för den tunga lastbilarna i hamnen.

15-18 hus har nu stått tomma i nästan tre år. En hel av dem som bodde i huset kände sig tyvärr tvingade att sälja. Nu helt plötsligt är det mycket bråttom att få riva dessa fina fastigheter fast att det inte finns någon detaljplan och att allt arbete är pausat. Ändå jobbar Trelleborgs kommun enligt vad de säger enligt fullmäktiges beslut och då är deras ambition att ha en östlig hamninfart. De jobbar på detta tills de får andra direktiv från fullmäktige (säger Charlotte Lindström). Men har de inte fått direktiv att jobbet är pausat på obestämd tid?

”Kommunen ger sig inte utan säger att en evakueringsväg/angreppsväg till/från hamnen är nödvändig. Varför nu, varför inte när vi hade mycket mer last via Trelleborg?”
Cecilia Schyllert

Hur skulle Trelleborgs hamn få råd att betala en så kallad in/utfart från hamnen? Det blir ju i slutändan vi skattebetalare som skulle stå för det.

Nu söker man också platser/bostäder för Ukrainafamiljer som tyvärr måste fly sitt land. Dessa hus kunde husera många familjer under tiden det är krig i Ukraina. De vill tillbaka till sitt land så fort det blir fred. När vi har så många hus som ändå står tomma, varför då söka efter bland annat gymnastiksalar. För mig är det oförståeligt.

Eller som bäst, sälj tillbaka bostäderna till dem som vill och alltid har bott på Öster som vill tillbaka ”hem igen”.

Och varför så bråttom att söka rivningstillstånd när inget annat är klart, jo självklart vi närmar oss valet 2022 med stormsteg! Än en gång säger jag till dagens styre: Tänk om och tänk rätt!

Cecilia Schyllert

Annons
Annons
Annons
Annons