Annons
Insändare

Varför placera rättspsyk i Trelleborg?

Överallt får man läsa om allt positivt kring Rättspsyk och hur många arbetstillfällen Rättspsyk i Trelleborg ska ge oss trelleborgare.
Insändare • Publicerad 15 april 2011

I kontakt med Ulf Bingsgård på senaste pubkvällen med moderaterna fick jag beskedet att det är högst sannolikt att akuten kommer att öppna upp igen på natten i Trelleborg om Rättpsyk kommer att etableras i Trelleborg! Intressant att höra att 60 intagna på Rättspsyk kan öppna upp en akut, men 42 000 invånare kan inte. Dessutom ställer jag mig frågande till om det då ska vara en akut med psykiatrisk mottagning. Genom att ställa frågor till Ulf Bingsgård framkom även att han inte kunde svara på vilka risker som finns då patienter är på permission. Jag efterfrågar en konsekvensanalys av en eventuell placering av Rättspsyk i Trelleborg. Har Trelleborgs politiker ifrågasatt val av placering? Just nu finns Rättspsyk i Lund och Malmö, vilka båda har samhällskapacitet att hantera en Rättspsykiatrisk klinik.

Varför är det då så viktigt att Rättspsyk finns på en ort där det finns möjlighet till omfattande och snabba insatser från bland andra polisen. Jo, framförallt för att en Rättspsykisk klinik inte alltid lyckas med bedömningen om en patient är färdigbehandlad och inte återfaller i brott. Det är då viktigt i sammanhanget att beakta detta eftersom Rättspsyk i Trelleborg kommer att ge permission till patienter.

Annons

Socialstyrelsen har gjort en utvärdering av Rättspsyk i syfte att utvärdera utfallet av vården främst i avseende på brottsåterfall under och efter avslutad rättspsykiatrisk vård. Socialstyrelsen skriver i sin utvärdering från 2002 att brottsligheten var hög under pågående vård och 27,9 procent dömdes för nya brott. Mest anmärkningsvärt är att 30 personer av 309 personer dömdes för 43 grövre brott under perioden av rättspsykiatrisk vård (19 sexualbrott, 8 dråp, 7 mord, och 9 fall av grov misshandel). Det innebär att dessa personer inte skulle beviljats permission, men trots allt gjort det. Vidare undrar man hur klarar sig de utskrivna från Rättspsyk? Socialstyrelsen skriver: "Efter utskrivningen från rättspsykiatriska vården återföll 65 (21 procent) av 309 i någon form av brott, under en viss tidsram. Detta är dystra siffror och omfattas troligen inte av de reella siffrorna, eftersom alla brott inte klaras upp.

Det är inte enbart permissioner utan även att flera personer som dömts till rättspsykiatrisk vård kommer att bosätta sig i kommunen som gör att samhällsinstanser måste göra en riskbedömning. Precis som andra Rättspsyk i Sverige kommer sannolikt Trelleborg kommun att skaffa lägenheter för de som har svårigheter/ingen önskan om att flytta till sin hemkommun.

Utvärderingen från Socialstyrelsen ger anledning nog att fundera över lämpligheten att lägga en storskalig enhet i Trelleborgs kommun med de begränsade samhällsresurser som finns. Rättspsyk ska finnas, men jag finner det svårt att se hur man kom fram till att denna stora enhet ska ligga på en liten ort som Trelleborg.

Nilla Andersson
Mimmi Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons