Annons
Insändare

Varför nyttjas inte Framtidens vårdavdelning för misstänkt smittade?

Efter att ha läst TA:s reportage angående smittspridningen av covid-19 bland personalen och även patienter på en av medicinavdelningarna på Trelleborgs lasarett, kan jag inte låta bli att undra över vissa saker.
Publicerad 19 januari 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten får svar direkt på sina funderingar kring smittspridning på lasarettet.
Skribenten får svar direkt på sina funderingar kring smittspridning på lasarettet.Foto: Tomas Nyberg

Varför läggs inte patienter, som misstänks vara smittade, in på Framtidens avdelning som i våras? I synnerhet eftersom smittan är mycket mer utbredd nu. Då fungerade det bra eftersom patienterna kunde isoleras på ett säkert sätt och det fanns personal som endast vårdade dessa patienterna. Nu läggs patienterna in på någon av medicinavdelningarna. Visserligen har det satts upp platsskydd i förrummen på vissa rum, är denna isolering optimal? Det finns ingen speciell personal som endast vårdar dessa patienter utan de vårdar även andra, ofta multisjuka, patienter samtidigt. En rutin som verkar osäker är att den personal som testats positiv skall stanna hemma i sju dagar och tills de är symtomfria i två dygn, många har ju inga symtom hur gör de då?

”Jag vill ge en stor eloge till all personal de gör ett fantastiskt arbete och är värda uppskattning från alla.”
Inga-Lill

Jag vill ge en stor eloge till all personal de gör ett fantastiskt arbete och är värda uppskattning från alla.

Annons

Inga-Lill, ingen expert men orolig

Svar direkt: Lasarettet Trelleborg arbetar intensivt med att finna de bästa lösningarna för att hantera rådande situation. Krisledningsstaben gör noga överväganden inför samtliga beslut, i samråd med förvaltningens- och Region Skånes krisledningsorganisation.

Medicinavdelningen är nu fullt öppnad igen och personalen testas två gånger per vecka efter inrådan från Vårdhygien. Vi har inte upptäckt några nya fall av covid-19 på avdelningen.

Eftersom man kan vara symtomfri i flera dagar efter smittotillfället är det oundvikligt att det kommer att dyka upp patienter på olika platser i vården som kanske till och med sökt för andra orsaker men som utvecklar covid-19. Innebörden av att smittspridning även kan innefatta helt symtomfria personer (såväl de som är symtomfria genom hela sjukdomsförloppet som de som ännu inte hunnit utveckla symtom) är att smittsituationer riskerar att uppstå överallt. Vi kan därför inte ”bygga bort” problemet helt genom att ha misstänkta på en särskild enhet. Denna kunskap har vi nu och den hade vi inte i våras. Sedan några veckor tillbaka har tillgången på snabbtester för covid-19 blivit bättre och det innebär att vi redan efter en knapp halvtimme kan få svar. Visar testet att patienten har covid-19 sker överflyttning direkt till annat sjukhus. Därför har behovet minskat för att lägga in patienter med misstänkt covid-19 i väntan på svar.

Vår bedömning är att vi får det bästa resursutnyttjandet genom att organisera vården på det sätt som nu sker. Det innebär att vi har beredskap för att upptäcka och hantera misstanke om covid-19 på samtliga enheter och att bekräftade fall flyttas till särskilda sjukhus. Bedömningen är ett resultat av samråd med smittskyddsexpertis, chefläkare, medicinskt ansvarig läkare, verksamhetschefer och övriga funktioner i sjukvårdledningsorganisationen för bästa medicinska kvalitet och säkerhet.

Marco Brizzi, sjukhuschef lasarettet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons