Annons
Insändare

Varför kopplas fibertelefonin ner?

För några år sedan förvarnade Telia om att kopparledningarna i vårt telenät skulle fasas ut på grund av dyrt underhållsbehov och att vi skulle gå över till fiber.
Publicerad 15 september 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill ha fast fibertelefoni.
Skribenten vill ha fast fibertelefoni.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Staten har bidragit med 22 miljarder för att bygga detta nät över hela Sverige.

Jag ifrågasatte att man gräver i marken när vi kan ta det via satellit, men fick till svar att det är så sårbart – tänk om onda makter vill skada oss, då behövs bara ett fingertryck.

Annons

Jag köpte dessa svar och installerade fiber som de flesta andra här på landsbygden.

Döm om min förvåning när Telia nu i höst kopplar ner även den fasta telefonin via fiber och i stället erbjuder fast telefoni via mobilnätet till en betydligt högre månadskostnad och 24 månaders uppsägning. De flesta av oss har nog även en mobiltelefon och behöver inte två.

”Döm om min förvåning när Telia nu i höst kopplar ner även den fasta telefonin via fiber och i stället erbjuder fast telefoni via mobilnätet till en betydligt högre månadskostnad och 24 månaders uppsägning.”
Monica i Gärdslöv

Samtidigt som vi nu i september har beredskapsveckor och ska få lära oss krishantering så kopplas fibertelefonin ner. Till saken hör att Telia ägs till 39,5 procent av staten.

Hur tänkte nu våra politiker?

Nu ska iallafall jag undersöka om det finns privata aktörer på marknaden som kan erbjuda mig ett paket med fast fibertelefon, tv och bredband så jag efter snart 50 år kan avsluta mina affärer med Telia.

Monica i Gärdslöv

Svar direkt: Vi har full förståelse för att det kan upplevas negativt om det är något man tycker om och som fungerar bra som försvinner. Men syftet är att hela tiden kunna erbjuda våra kunder det allra bästa och mest relevanta.

Med dagens snabba teknikutveckling är det avgörande att byta gammal teknik, gamla nät och gamla tjänster med allt färre användare för att ge plats åt nya och moderna lösningar som många vill använda. Det är något vi jobbar med hela tiden.

Ett exempel på det är som du själv nämner kopparnätet. En gammal teknik som är uppemot 80 år gammal. Det är sårbart och det är svårt att hitta reservdelar när det går sönder. Därför ersätts det sen många år tillbaka med modern teknik som klarar av att hantera dagens tjänster betydligt bättre, som mobila nät och fiber.

Nu är även IP telefoni via telefonadapter utdaterad som tjänst på det moderna fibernätet. I stället erbjuds en modern lösning via mobilnätet som vi hoppas ska fungera minst lika bra och förhoppningsvis ännu bättre än din gamla tjänst.

Iréne Krohn, presschef Telia

Annons
Annons
Annons
Annons