Annons
Insändare

Varför inte lika för alla Trelleborgs elever?

För två år sedan kom beskedet att en friskola skulle byggas i Trelleborg. Då var det bara ett besked som många aldrig trodde skulle gå igenom och faktiskt fungera. Nu, år 2008 står friskolan, som fått namnet Kunskapsskolan, med stadiga ben på marken.
Insändare • Publicerad 29 augusti 2008

Där går cirka 450 glada och intresserade elever varje dag. Kunskapsskolan är ungefär som alla andra skolor, många elever, många lärare och bra lokaler. Men det som skiljer denna skola från andra är att man har all information till

studier över Internet, något som skapar en mer självständig skolmiljö.

Annons

Studietekniken är också mer inriktad på att förbereda eleverna för gymnasiet.

Kunskapsskolan har mött många negativa synpunkter och förändringar men

ändå jobbat på. Men nu står den inför en konflikt med politikerna i Trelleborg. Man har nämligen bestämt att dra in pengarna till elevernas busskort. Många av skolans elever bor i Trelleborg men har ofta mer än sju kilometer till skolan. Om man bor inom den zon som Trelleborgs stad utgör kostar det med rabattkort 7,20 kronor för varje resa. Det är 14,40 kronor varje dag och det är cirka 260 kronor varje månad som eleven själv måste betala. Man kan hos Skånetrafiken köpa ett terminskort för 1 328 kronor inom en zon. Det kan bli väldigt mycket pengar för en elev om man bor i flera zoner i Trelleborgs kommun. Är inte det diskriminering när varje förälder och många elever på

Kunskapsskolan betalar hög skatt för både bra skolmiljö och utbildning, och så väljer kommunen att lägga pengar på något annat i stället för Sveriges och Trelleborgs framtid.

Hur tänker då kommunen när det i lagen står att varje elev i hela Sverige har skolplikt oavsett vilken skola de går på, och så väljer kommunen att inte stå för kostnaderna som uppstår för elever att komma dit bara för att det är en friskola.

Varje dag kör det en speciell skolbuss runt i Trelleborgs kommun och plockar upp elever och kör dem till kommunala skolor som ligger på gångavstånd från Kunskapsskolan. Alla de kostnader står kommunen för utan problem eftersom det är kommunala skolor. Varför kan då inte de halvfulla bussarna plocka upp eleverna som ska till Kunskapsskolan också? Därför tycker man på Kunskapsskolan att kommunen ska betala deras busskort också eftersom de också tillhör Trelleborgs kommun.

Malin Dessfelt och Saga Hegelund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons