Annons
Insändare

Varför har akutsjukvården försämrats?

Hur många trelleborgare vet hur akuten fungerar?
Publicerad 6 mars 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på att akuten har begränsade öppettider i Trelleborg.
Skribenten har reagerat på att akuten har begränsade öppettider i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Visste du att akuten är öppet mellan 08 och 20.00 på vardagar, helger är kanske samma tider? Visste du också att du har inte där att göra på helger om du har skador, typ måste röntgas eller så?

Jag har varit följe till personer som fått vända vid dörren.

Annons

Vardagar efter kl 16 tas inte patienter emot som behöver ortopedi, kirurgi eller, det var ett tredje sak också, kommer inte ihåg.

Trodde att vi var de enda som inte visste om det, men det visade sig att det är flera som inte visste om det. Vi har kanske missat någon information om detta, vem vet?

Har sökt och kommit in på akuten av andra medicinska skäl och blivit väldig bra omhändertagen, stort tack och ros till dem som jobbar där. Men vad är det som hänt som gör att vårt fina sjukhus inte kan ta emot alla patienter?

”Har sökt och kommit in på akuten av andra medicinska skäl och blivit väldig bra omhändertagen, stort tack och ros till dem som jobbar där.”
Pirjo Olsson

Det fina är att du i alla fall kan få smärtlindring innan bilresan till Malmö. Men också det bara innan 20.00 och efter 08.00.

Det kan tyckas att de 3 milen till Malmö är inte så farliga, men prova med ett pågående njurstensanfall, ingen ambulans eller smärtlindring! De 3 milen blir lätt 30 istället, i känslan i alla fall.

Frågan är, är detta på grund av sparåtgärder eller svårigheter att får hit läkare som kan jobba efter kl 16 och i helgerna?

Låter förfärligt tycker jag, tänk alla som inte har någon som kan hjälpa dem.

Pirjo Olsson

Svar direkt: Jag beklagar att du inte är tillfreds med våra öppettider på akutmottagningen på Lasarettet Trelleborg.

Det stämmer att akutmottagningen på Lasarettet Trelleborg inte är öppen dygnet runt. Vissa tider på dygnet måste personer som behöver akutvård söka sig till Skånes universitetssjukhus i Malmö så som du skriver.

Annons

Akutmottagningen på Lasarettet Trelleborg är sedan flera år tillbaka öppen alla dagar i veckan från kl 08.00 till kl 20.00. Till oss kommer du som är 16 år eller äldre, om du har blivit akut sjuk. Före klockan 16 på vardagar (måndag till fredag) tar vi även emot barn och vuxna som är med om en olycka eller skada – vilket du i din insändare beskriver som ortopedi och kirurgi. Efter klockan 16 ska du i stället vända dig till akutmottagningarna i Malmö eller Ystad, om du är med om en olycka eller skada. Om ditt barn blir akut sjuk, vänd dig till barnakutmottagningarna i Malmö eller Ystad. Ring gärna 1177 före ditt besök. De hjälper dig att bedöma ditt tillstånd och hänvisar dig rätt. Ring 112 vid livshotande tillstånd. Den här informationen finns också lätt åtkomlig på internet – sök till exempel på Lasarettet Trelleborg, öppettider, akutmottagning. Sedan januari 2022 har även primärvården i Trelleborg sin helgmottagning inne på sjukhusets akutmottagning. Den är öppen kl 10.00 till 14.00.

Jag håller helt med om att ökade öppettider på vår akut skulle förenkla servicen från oss till alla våra invånare i Trelleborg, Vellinge och Svedala som vill kunna ha en snabb och enkel tillgång till sin akutmottagning. Det är inte svårt att se nyttan i det. Du beskriver också väldigt målande hur en i sig inte så lång resa blir en tuff utmaning när man är akut sjuk. Men för att svara på din fråga – så är de aktuella öppettiderna i sig inte ett resultat av besparingar eller läkarbrist. Som en del av den offentliga vården är även vårt uppdrag på Lasarettet Trelleborg att använda de resurser vi har, såväl ekonomiska som tillgång till medarbetare, så klokt som möjligt för att åstadkomma så stor samhällsnytta som möjligt i alla lägen. Detta innebär med nödvändighet avvägningar och prioriteringar till exempel som att öppettiderna på akuten är begränsade. Av samma skäl har vi under Coronapandemin också behövt dra ner rejält på vissa aktiviteter för att i stället kunna förstärka vården på andra ställen.

Återkoppling från våra patienter, närstående och övriga invånare på hur vi lyckas med våra prioriteringar är så viktiga för att vi skall kunna bli bättre men också värdefulla signaler när vi planerar för framtiden…så, tack Pirjo!

Marco Brizzi, sjukhuschef Lasarettet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons