Annons
Insändare

Varför görs inget åt Östergatan?

"Nu är det dags att får ordning och reda på cyklisterna i stan" stod det i tidningen (den 9 augusti). Det är på tiden och togs därför emot med glädje av mig.
Insändare • Publicerad 9 september 2011

Vuxna och barn cyklar på trottoarer och gångbanor. Kanske kunde man börja med att få bort cykelparkeringen runt Allehandas fina hus. Den står både utseende och framkomligheten. Gående, rullstolsburna och rullatorer har svårt att komma fram när där står fullt med cyklar och cykelkärror, ibland ända bort till Böst.

Mitt förslag är att man sätter cykelställ där bänkarna står på gågatan idag och flyttar bänkarna till rådhusväggen. Då skiter inte fåglarna ner dem och man kan sitta på dem.

Annons

Jag är alltid ute och går överallt i vår vackra stad. Vi har havet, stranden, fina parker, gator, gränder och hus. Mycket upptäcker man när man tar vara på tiden. Jag cyklar inte och kör inte bil längre. De som säger att vi inte kan komma till sjön – få ändan ur vagnen, bilen, så funkar det! Själv har jag rullator. Detta angående cykling, och promenader som är så hälsosamt.

Jag läste i tidningen (den 17 augusti) att detaljhandeln är splittrad, bara hälften av centrumomsättningen finns kvar. Den förr så starka Handelsklubben har reducerats. Fokus ligger på sträckan mellan Bankahörnan och Gamla Torg. Man tror att butikerna som ligger på den biten ska täcka köpbehoven.

Men hela Östergatan då? En trevlig, privat affärsgata, den glömmer de. När en musikkår promenerar genom staden vänder den alltid vid Bankahörnan. Varför? Näringsidkarna och de boende på Östergatan är väl också skattebetalare? Varför gör inte Handelklubben något där? Detta är inget nytt utan har pågått länge. Kanske för att affärsmännen var och är själständiga. Men var höll de styrande till? Varför har de inte tagit tag i detta under alla år? Ända in på 1970-talet var där trevliga affärer som drevs av duktiga affärsmän, men ingenting satsades där.

Som jag nämnde tidigare promenerar jag mycket i stan med min rullator. Fortfarande tycker jag om att gå Östergatan ut. Många hus är renoverade och fler görs i ordning. Där kör man bil, går och cyklar. Gatan lever på sitt sätt. Tänk om någon velat ta tag där ute, så trevligt det skulle bli. Det måste inte vara gågata.

Det är väl inte alltid så himla bra med verksamheten på gågator. Valen har tomma lokaler, höga hyror och många som flyttar. Jag önskar all lycka i framtiden. Gatukontoret och parkförvaltningen ska ha ett stort tack för att det är så fint i stan. Men gatukontoret – det står en kon i hörnet vid Valldammsgatan/Algatan/Hansagatan. Den har stått där sedan i julas när snöplogen körde ner en lampa. Kanske har ni fått hem lampan nu? Har tidigare anmält detta direkt till kommunen.

Nilla Olsson
Glad och tacksam pensionär
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons