Annons
Insändare

Varför gå på cykelbanan?

Svar till iris (den 4 juli).
Insändare • Publicerad 10 juli 2013
Måla stora vita cykelsymboler på cykelbanorna så kan vi kanske samsas bättre om utrymmet, uppmanar skribenten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Måla stora vita cykelsymboler på cykelbanorna så kan vi kanske samsas bättre om utrymmet, uppmanar skribenten. Foto: Fredrik Sandberg/ScanpixFoto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Du undrar varför folk cyklar på trottoaren. Ibland finns det ingen cykelbana och med tanke på den hastighet som bilar framförs i här i stan, så tar en del det säkra för det osäkra och cyklar på gångbanan (om det är tillräckligt bred vill säga).

Men låt mig få ställa en motfråga; varför går folk på cykelbanan? Nästan överallt i stan är gång- och cykelbanan kombinerad där cykelbanan är belagd med asfalt och gångbanan oftast med plattor av olika slag och cykelbanan ligger närmast körbanan för bilar. Trots detta så går fotgängarna över hela banans bredd och ids knappt flytta på sig när det kommer en cykel. Försök till exempel att cykla utmed Astrid Lindgrens Allé - C B Friisgatan och du kommer att finna att det går folk över hela banans bredd. Om man dristar sig till att pingla lite lätt för att uppmärksamma att de faktiskt går på cykelbanan, blir folk arga och skäller. Det är kanske dags för fotgängarna att hålla sig på sin halva av banan och gärna se sig om innan man kliver ut i cykelbanan.

Ett tips till kommunen kan vara att måla stora vita cykelsymboler på cykelbanorna så kan vi kanske samsas bättre om utrymmet.

Nilla Olsson
Att cykla är nödvändigt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons