Annons
Insändare

Varför bryter Vellinge mot torgstadgan?

Insändare • Publicerad 27 mars 2007
Insändarskribenten, som vill sälja ekologiska jordgubbar i Skanör, har frågor till tekniska nämnden och får svar direkt. ARKIVBILD: SCANPIX
Insändarskribenten, som vill sälja ekologiska jordgubbar i Skanör, har frågor till tekniska nämnden och får svar direkt. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Tre frågor till Tommy Larsson, ordförande i tekniska nämnden, Vellinge.

Sedan 20 år är jag den ende odlaren som torgar i Vellinge. Nu skall min plats i kundstråket på Bäckatorget i Skanör bort och jag erbjudes att sälja ekologiska jordgubbar tillsammans med en strumpförsäljare vid isbanan. Liksom 1999 hyrs i år hela kundstråket ut till en och samma näringsidkare från centrumbyggnaden trots torgstadgans bestämmelser. Konkurrens med jordgubbar odlade utan kemiska bekämpningsmedel blir för hård.

Annons

1) Enligt årets tillägg i torgstadgan "skall så många torgare som möjligt beredas plats". Varför gör tekniska nämnden tvärtom?

2) Antalet platser skall nu bli färre och större? Var finns stöd för detta i torgstadgan?

3) Enligt Trelleborgs Allehanda (den 9 mars) genomförs förändringarna för att det skall "bli lättare att administrera och vi slipper en massa diskussioner". Vad är det för administration och diskussioner man vill slippa?

Linus Wrethov

Svar direkt:

Tekniska nämnden ser positivt på den ökade efterfrågan på torgplatser som noterats från olika försäljare en tid tillbaka. Torghandel bidrar till liv och rörelse och sannolikt även till de butikerna. För att bättre kunna hantera uthyrningen av torgplatser gjorde Tekniska nämnden under fjoråret en revidering av reglerna för torghandel. Kommunfullmäktige fastställde det uppdaterade regelverket. Eftersom uthyrning av torgplatser inte i första hand är en politisk fråga har nämnden delegerat detta arbete till tjänstemän inom förvaltningen, som alltså har att följa av kommunfullmäktige fastställda regler. Tyvärr är det så att antalet torgplatser är begränsat, och att alla platser inte alltid betraktas som lika attraktiva, beroende av vad man skall sälja. Skanör förändrades lokaliseringen av torgplatser vid Bäckatorget när ICA-handlaren där genomförde sin senaste utbyggnad. En del torghandlare hyr sina platser för längre tid, och får härigenom större möjlighet att välja plats före de som endast vill hyra plats någon enstaka dag eller några veckor.

Med ovanstående som bakgrund skall jag försöka svara på Linus Wrethovs tre frågor:

1) Tekniska nämnden ser gärna att samtliga tillgängliga torgplatser blir uthyrda under så stor del av året som möjligt, och har mig veterligt inte medverkat till att någon förhindrats från att hyra torgplats. Naturligtvis måste torghandlare uppfylla de krav som gällande förordningar ställer.

2) Jag är inte så säker på att storleken på platserna har förändrats, däremot får inte en torghandlare hyra mer ett visst antal platser. Detta för att fler torghandlare skall beredas plats.

Det totala antalet platser styrs av tillgången på lämpliga ytor och finns redovisade på kartor hos tekniska förvaltningen.

Annons

3) Genom att reglerna för torghandel har uppdaterats har ansvariga tjänstemän på tekniska förvaltningen större möjlighet att behandla alla som vill idka torghandel lika, se till att reglerna efterlevs.

När det gäller Linus Wrethovs situation, så gjorde tekniska förvaltningen förra sommaren ett undantag och anvisade honom en tillfällig plats eftersom han inte var nöjd med den plats han bjöds som ersättning för den han tidigare disponerat. Denna har försvunnit i och med ICA-hallens utbyggnad. Linus Wrethov är väl medveten om att fjorårslösningen var tillfällig. När Linus Wrethov inte ville acceptera den plats han anvisades för årets försäljning, gjorde tjänstemännen på tekniska förvaltningen ännu en insats, och förhandlade med en som har hyrt plats för längre tid om att Linus Wrethov skulle få disponera en av hans platser under den tid som jordgubbsförsäljning äger rum. Vi hoppas nu att Linus Wrethov skall acceptera någon av de platser som erbjudits så att Skanörsborna även fortsättningsvis skall kunna köpa ekologiskt odlade jordgubbar. Det vore för övrig i linje med kommunens miljötänkande om torghandeln kunde erbjuda invånarna även andra ekologiskt odlade produkter.

Tommy Larsson

Tekniska nämndens ordförande

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons