Annons
Insändare

Varför bemanna akuten om man bara skickar patienter vidare?

Sent en fredagskväll för en vecka sedan blev jag hårt biten i handen av en schäferhund i Halland.
Publicerad 13 september 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har frågor kring verksamheten på akutmottagningen i Trelleborg och får svar direkt.
Skribenten har frågor kring verksamheten på akutmottagningen i Trelleborg och får svar direkt.Foto: Tomas Nyberg

Dagen efter åkte jag till akuten i Trelleborg för omplåstring. Jag bad om en stelkrampsspruta och recept på antibiotika till min nu svullna hand. Döm om min förvåning när jag blir hänvisade till en vårdcentral i Malmö, utan att man ens tittat på de fortfarande blödande såren! Trots mina protester hänvisade man bara till interna regler. Jag bad om att få träffa en läkare och efter en lång stund uppenbarade sig en AT-läkare som bekräftade att deras interna regler inte tillät att jag behandlades där utan vidhöll att jag måste åka till Malmö. Inte ens tips om lämplig antibiotika kunde/ville han ge mig.

Nu kräver jag besked från ansvarig chef för akutmottagningen i Trelleborg samt från ansvarig politiker vad det är för interna regler som inte medger ens en sådan enkel behandling som att ge en stelkrampsspruta och att skriva ut ett recept. Varför överhuvudtaget bemanna akutmottagningen när man inte kan hjälpa utan bara skicka patienter vidare?

Annons

Trots bosatt i Trelleborgs kommun åkte jag vidare till akuten i Ystad, där jag fick professionell hjälp med både spruta och recept utan problem.

Björn Bloom

Svar direkt: I sin insändare skriver Björn Bloom om sitt besök på akuten på lasarettet i Trelleborg. Med hänsyn till patientsekretess kan vi inte närmare kommentera hans eller andra patientärenden i detalj. Men jag uppmana Björn att göra en anmälan till patientnämnden så kommer ärendet att utredas.

På en generell nivå kan vi dock säga att akuten på lasarettet i Trelleborg tar emot en stor variation av svårt sjuka patienter. Det gör vi för att vi har både läkare och annan vårdpersonal som kan ta hand om dessa patienter. Vi har dock inte tillgång till kirurger eller ortopeder dygnet runt. Det gör också att vi inte är den plats där personer som blivit bitna i handen av hundar får bäst vård. I normalfallet tas de bäst om hand av en vårdcentral som efter en bedömning kan hänvisa dem vidare till kirurg- eller ortopedmottagning om situationen gör det nödvändigt. I södra Skåne finns de på Skånes universitetssjukhus och lasarettet i Ystad.

Avslutningsvis beklagar jag självfallet din upplevelse Björn.

Marco Brizzi, sjukhuschef lasarettet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons