Annons
Insändare

Varför avspärrat under Gillesdagarna i Smygehuk?

Under lördag och söndag den 13–14 juni arrangerades traditionsenligt Gillesdagarna vid Köpmansmagasinet i Smygehuk.
Insändare • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 
Foto: 

Som vanlig när jag får besök från Danmark skall vi en tur till Sveriges sydliga udde, men till min stora förvåning var platsen avspärrad på grund av att Smygebygdens Gille skulle ha 20 kronor för att man parkerar bilen på kommunal mark.

Frågan är: finns där beslut från kommunen som ger Smygebygdens Gille rätten att ta betalt på kommunalt område och hur redovisar man inkomsten från ett kommunalt område, är det ett skattefritt bidrag till Smygebygdens Gille – ja frågarna är många.

Annons

Utöver att området var avspärrat var där mycket få p-platser på området vid hamnen, jag har aldrig sett så många bilar där förr, och det på grund av att Smygebygdens Gille hade lagt beslag på p-platsen vid Köpmansmagasinet.

Jag anser att kommunen ska redovisa hur man ska göra framöver när föreningar i framtiden tar betalt på kommunal mark och utestänger dem som inte ska besöka till exempel Köpmansmagasinet i Smygehuk.

Niels Nielsen

Svar direkt: Området vid Smygehuk är ett populärt besöksmål. Speciellt sommartid letar sig turister och Trelleborgare till området för att njuta av naturen och alla de evenemang som genomförs. Flera av dessa är årligen återkommande, däribland de populära Gillesdagarna. Köpmansmagasinet och en stor del av området i direkt anslutning till detta är i privat ägo. Trelleborgs Kommuns Utvecklingsbolag, som ansvarar för turismutvecklingen i kommunen, hyr under tre sommarmånader magasinet med tillhörande ytor. Förutom att driva turistbyrå samordnar vi alla de evenemang som genomförs. Vi är i hög grad beroende av samverkan med olika föreningar för att göra Köpmansmagasinet till den publikdragare som det är sommartid. Under Gillesdagarna gör Smygebygdens Gille ett fantastiskt arbete, inte bara med program och genomförande, utan också genom att hålla ordning på de parkeringsytor som finns i området. Många besökare innebär också många bilar och vid större evenemang tas parkeringsavgift alltid ut och den arrangerande föreningen ställer upp med parkeringsvakter. Det är naturligtvis beklagligt att det vid vissa tillfällen kan uppstå parkeringsbekymmer. Vi får dock glädja oss åt att så många människor från när och fjärran väljer Smygehuk som utflyktsmål. Vår förhoppning är att så många som möjligt tar med sina vänner och bekanta för att njuta av natur och kultur i området även denna sommar.

Ditte Fagerlund TF VD

Trelleborgs kommuns utvecklings AB

Nilla Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons