Annons
Insändare

Våren är här – med kattproblem

Så har våren gjort sitt inträdde. Som många andra ser jag fram emot trädgårdsarbetet. Men inte med odelad glädje.
Publicerad 9 april 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är trött på besök av oinbjudna katter i sin trädgård.
Skribenten är trött på besök av oinbjudna katter i sin trädgård.Foto: Jessica Gow/TT

Problemet som jag nu påpekat under ett antal år visar sig inte ha blivit bättre utan snarare värre. Jag syftar då på alla dessa katter som springer omkring i våra trädgårdar och efterlämnar sig både det ena och det andra.

Den första frågan man måste ställa sig som kattägare är: vad följer med vid köpet? Jo ett ansvar mot allt och alla som katten kan skapa en otrygghet för och i vissa fall sjukdomar med sitt kiss och bajs överallt.

Annons

I skrivande stund passerar två katter min tomt och som vanligt tar dessa sin plats på det gamla stället, gör sitt för att sedan ge sig av. Detta måste få ett slut!

”Den första frågan man måste ställa sig som kattägare är: vad följer med vid köpet?”
Sten Grönberg

Vilket ansvar har du som kattägare?

Ansvaret för hund- och kattägare regleras bland annat i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller olägenheter.

Med dessa rader i hand kommer jag nu att begära handräkning av Trelleborgs kommun med nedan skrivelse.

De som har klagomål på katter ska i första hand vända sig till kommunens miljökontor, som då gör en bedömning om störningen, enligt miljöbalkens mening, kan detta bedömas som en "olägenhet för människors hälsa". Själv blir jag väldigt störd när man sätter ner sin hand eller annat i jorden och helt plötsligt sitter där med en lukt som ingen ska behöva drabbas av.

Mitt förslag är att se till och genomföra en kontroll av alla katter, registrerade, märkta med chip, utrustade med halsband med adress till ägaren.

Sten Grönberg

Annons
Annons
Annons
Annons