Annons
Insändare

Värdiga löner framför borgerlig låglönepolitik

Torsdagen den 17 augusti försöker moderaterna Sörensen, Andersson och Bingsgård sig på ett politiskt bidrag kring sysselsättningspolitiken. I ett desperat försök att hävda att de skulle ha några som helst fruktbara lösningar på problemet.
Insändare • Publicerad 22 augusti 2006

Insändarskribenterna påstår att det kommer skapas fler jobb genom att moderaterna: "Med skattelättnader och incitament för företagande vill…skapa riktiga jobb." Dessa lovord för minnena tillbaka till senast som borgarna besatt den politiska makten mellan 1991-1993. När Socialdemokraterna fick ta över 1994, var den öppna arbetslösheten uppe i 8 procent. Den har socialdemokraterna åter reducerat till dagens 4 procent. Nu, som då, påstår moderaterna att skattelättnader är lösningen. Den åtgärden är redan beprövad, med uppenbart misslyckat resultat.

Insändarskribenterna beklagar sig över att lönerna för ungdomar under 18 år som har kommunala sommarjobb ligger under rikssnittet i Trelleborg. Trelleborg ligger trots detta högre än många andra kommuner, som exempelvis moderatstyrda Vellinge.

Annons

Eftersom insändarskribenterna verkar upprörda över ungdomslöner, hur ställer ni er då till att Moderaterna som enda parti vill avskaffa kollektivavtalen? Ni i moderaterna, tillsammans med alliansen går till val med att sänkta löner ska ge fler jobb.

Alla som går och röstar söndagen den 17 september bör fråga sig hur låg lön de är villig att arbeta för och hur många jobb du kommer behöva ha för att betala dina räkningar, om alliansen får genomföra sitt förslag om minimilöner för unga och avskaffandet av kollektivavtalen.

Regeringen har som mål att 50 procent skall ha studerat vid någon högskola eller universitet. För kunskap gör dig mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Men för att skapa fler ungdomsjobb, krävs flera åtgärder.

Socialdemokraterna i Trelleborgs kommun var de som initierade motionen om lärlingsplatser, och som sedermera antogs av regeringen. Insändarskribenterna är även villiga att stödja förslaget om fler lärlingsplatser. Det är positivt om fler partier ansluter sig till socialdemokraternas förslag om lärlingsplatser, eftersom om systemet med lärlingsplatser ska nå sin fulla potential, behövs det en bättre samverkan mellan företag, organisationer och kommuner. Det kommer vi unga socialdemokrater fortsätta att jobba för under nästa mandatperiod.

Sammanfattningsvis kommer moderaternas politik försämra möjligheterna för de unga på flera områden, framförallt vad gäller arbetsrätten. Vi unga socialdemokrater vill inte ha en amerikanisering av Sverige. Både USA och Sverige har en hög sysselsättningen i internationell jämförelse. Skillnaden är att Sverige har ett litet gap mellan fattiga och rika, det finns ingen jämförelsevis så stor medelklass som i Sverige och Norden. USA har hög sysselsättning på grund av minimilöner. En stor del av USA:s befolkning tvingas ha flera jobb för att överhuvudtaget ha ett tak över huvudet, det ger visserligen en snygg sysselsättningsstatistik, men fattigdomen består och skapar misär i hela det amerikanska samhället. Den utvecklingen vill vi inte ha i Sverige. Vi satsar på värdiga löner framför borgerlig låglönepolitik.

Malin Appelgren

Pernilla Engström

Veronica Andersson

Layal Chidiac

unga socialdemokrater

Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons