Insändare

Vårda energiuppgörelsen

För mer än trettio år sedan hade vi folkomröstning om kärnkraften i vårt land.
Insändare • Publicerad 18 april 2011

Det fanns tre olika linjer att välja för oss. Linje två som stöddes av Folkpartiet och Socialdemokraterna vann en knapp seger över de andra alternativen.

Vårt land har sedan i stor utsträckning saknat satsningar på energiområdet. De utlovade satsningar på alternativa förnybara energikällor har uteblivit. Sedan folkomröstningen har samtliga regeringar på olika sätt framfört den förnybara energin som ett framtidsalternativ. Den icke-socialistiska regeringen som tillträdde 2006 har börjat att arbeta mot en lösning av vårt lands energiberoende. Alliansen består av partier från alla de tre folkomröstningsalternativen och har således från olika ståndpunkter kommit fram till energiuppgörelsen.

Denna uppgörelse slår fast de långsiktiga spelreglerna:

Att svensk elproduktion vilar på tre ben, vattenkraft, kärnkraft och förnybar energi.

Att hälften av den energi som produceras skall till 2020 vara förnybar.

Att utsläppen av klimatgaser skall minska med 40 procent till 2020.

Att en stor satsning på energieffektivisering med målet att effektivisera med 20 procent till 2020.

Att Sverige skall ha en helt fossiloberoende fordonsflotta inom 20 år.

Att kärnkraftsparentesen förlängs och nya reaktorer får byggas på de platser där kärnkraft redan finns och antalet inte skall överstiga dagens tio.

Att inga subventioner kan påräknas för den nya kärnkraften.

Att reaktorägarna skall ta det fulla ansvaret för kärnkraftens uppenbara risker.

Energiuppgörelsen från 2009 innebär att samtliga står bakom och verkar för dess genomförande i alla delar, exempelvis planeringsmålet med en utbyggd vindkraft till 2020. Uppgörelsen har säkert varit tuff för en del av partierna inom regeringen och det är därför viktigt att hålla fast vid denna uppgörelse i framtiden.

Förändringarnas vindar blåser i energipolitiken och de märks även på Söderslätt där nya vindkraftverk ger energi, arbete och intäkter till vår landsdel.

Det gäller nu för oss alla att hjälpas åt för att uppfylla den målsättningen som finns om vår energi. Kärnkraftens framtid kommer alltid att diskuteras efter olika händelser och satsningen på denna energiform har troligen minskat sedan olyckan i Japan.

Investeringar kan komma i havsvattnet och landbaserad vind

Energiuppgörelsen som nu finns efter mer än trettio år efter folkomröstningen och är verklighet måste respekteras. Var nu rädda om denna och riv inte upp denna överenskommelse. Vårda energiuppgörelsen och medverka till en utveckling av förnybar energi.

Nilla Andersson
Tommy BengtssonBeddingestrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.