Våra solceller sålde sju gånger mer el än vi köpte – ändå får vi betala
I juli månad sålde vi sju gånger mer el än vi köpte. Ändå fick vi en elräkning, närmare bestämt köpte vi knappt 200 kWh och sålde över 1400 kWh och den köpta energin kostade över 1 kr/kWh och den sålda drygt 40 öre. Men framförallt så har de fasta kostnaderna ökat kraftigt. Tidigare år har vi sluppit elräkning på sommarmånaderna. Tänk nu om de i stället hade satsat på solceller och elbilar. De projektet hade ju gått plus i ekonomin.
Nu har tydligen elbilsägarna upptäckt Trelleborgs energis laddstolpar och utnyttjar dem väl. Här säljer energibolaget strömmen för 2,50 kr/kWh, men vi solcellsägare får bara 0,40 kr/kWh. Det är över 600% i pålägg.
”Det blir pengar blir det” som mina favoriter HassåTage sa.
Kjell Forsberg
Svar direkt:
Trelleborgs Energi har uppdraget att leda energiomställningen i Trelleborg, vilket vi gör genom nära samarbeten med olika externa partners. Våra partners står för de stora investeringarna inom exempelvis vätgas, då de har betydligt större finansieringsmöjligheter. Vätgasprojektet är inte dyrt och påverkar inte solcellsägare och vår elaffär överhuvudtaget.
Våra laddstolpar är i drift dygnet runt, inte bara när solen skiner. Därför kan man inte jämföra laddpriset med ersättningen för såld solel. Elen måste produceras samtidigt som den förbrukas, vilket resulterar i ett varierande elpris på den nordiska elbörsen. Till exempel, när det finns mycket solenergi i systemet sjunker elpriset kraftigt, medan priset stiger vid brist på vatten i magasinen eller när en reaktor står stilla. Trelleborgs Energi vill främja solel och därför betalar vi mer för egenproducerad solel än vad marknadspriset ger. Utöver spotpriset lägger vi till 10 öre/kWh det första året, och därefter 2 öre/kWh. Detta innebär att du som kund hos Trelleborgs Energi får mer betalt än vad man får på elbörsen.
Elpriset i södra Sverige (SE4) uppvisar kraftiga fluktuationer. För att stabilisera detta behöver vi storskaliga lösningar för energilagring, såsom batteriparker och vätgaslagring, för den elproduktion vi bygger och behöver bygga i södra Sverige. Detta arbete har vi redan påbörjat i Trelleborg.
Magnus Sahlin, vd Trelleborgs energi