Annons
Insändare

”Våra skattemedel skall inte gå till vinster i friskoleföretag”

Vår lokaltidning Trelleborgs Allehanda har under senaste tiden haft olika artiklar om Engelska skolan i vår kommun.
Publicerad 4 april 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den politisk majoriteten i vår kommun medverkade till att Engelska skolan skulle komma hit genom att subventionera deras hyra, skriver Tommy Bengtsson.
Den politisk majoriteten i vår kommun medverkade till att Engelska skolan skulle komma hit genom att subventionera deras hyra, skriver Tommy Bengtsson.Foto: Peter Ottosson

Var femte anställd har slutat och hälften av lärarna saknar examen är några av rubrikerna i tidningen samt att 30 elever har lämnat skolan.

Den politisk majoriteten i vår kommun medverkade till att Engelska skolan skulle komma hit genom att subventionera deras hyra med fyra mkr. Enligt TA finns det i dag 212 elever i skolan och den subventionerade hyran per elev uppgår således till betydande belopp.

Annons

Friskolekoncernen Engelska skolan har under ett och halvt år slussat i väg totalt 275 miljoner kronor bort från skolverksamheten till sina ägarbolag. Totalt motsvarar pengarna 8 500 kronor per elev. Det avslöjar Dagens Industri i en granskning av friskolekoncernens räkenskaper den 10 mars 2023.

De rapporterar vidare att Engelska skolan köptes ut från börsen i slutet av 2020 av ett konsortium med den Luxemburgbaserad fonden Paradigm Capital i spetsen. Granskningen omfattar 18 månader.

Engelska skolan äger och driver ett 40-tal skolor i vårt land. Bland annat en skola i Trelleborg.

Det känns som att man i friskoleverksamheten har lägre lärartäthet och lägre löner i sina skolor. Marknadsföringen är inriktad mot elever som väntas ha ett skolintresse och således få mer lättundervisade elever. Sammantaget skulle det innebära att det blev mindre kostsamt för Engelska skolan att bedriva sin skolundervisning och därigenom få möjligheter till vinster, pengar som kan slussas till ägarna.

”Marknadsföringen är inriktad mot elever som väntas ha ett skolintresse och således få mer lättundervisade elever.”
Tommy Bengtsson

I Tidöavtalet har regeringspartierna tillsammans med SD tagit upp att de skall skärpa kraven på friskolorna. Skrivningen talar om att vinstutdelning inte får förekomma de första åren som en skola startas eller köps upp. Vinsterna brukar inte komma de första åren i företags- och näringslivsverksamheten utan kommer senare. I avtalet talas om mer granskning av skolor, för att därefter stänga dåliga skolor. En långsiktig förändring skulle vara att ifrågasätta ägarformen aktiebolag som är uppbyggd på vinstintresse.

Skolans mål är att ge alla barn lika möjligheter att utvecklas så långt det är möjligt och det står det i skollagen. Våra gemensamma skattemedel skall användas så effektivt som möjligt och inte gå till vinster i friskoleföretag eller försvinna genom kommunala effektiviseringar på skolas område

Politikerna i vår riksdag har genom olika beslut kommunaliserat skolan och infört friskolereformen, men ingen regering har prioriterat att skolan fullgör sittuppdrag i enlighet med skollagen.

Tommy Bengtsson, Beddingestrand i april 2023

Annons
Annons
Annons
Annons