Annons
Insändare

Vara husdjur kan vara lika illa som att vara pensionär

Insändare • Publicerad 2 februari 2007

Nu har djurskyddsmyndigheten gjort ännu ett nytt utspel, denna gång kring skötseln av våra husdjur. I sina mest "vällovliga" syften föreslår man särskilda skötselföreskrifter, som stöd till våra katt- och hundägare.

I förslaget, som nu skall gå ut på remiss, redovisas ett antal förslag till åtgärder beträffande skötsel och tillsyn av våra fyrbenta vänner.

Annons

Noterbart härvid är följande:

Djuren skall dagligen ges foder av lämplig struktur. Fodret ska garantera tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel och i sådan mängd att de ej blir för magra eller för feta – hur tillämpas dessa omsorgstankar när det gäller pensionärer och sjuka vare sig man nu bor på särskilt boende eller i egen bostad?

Hundar måste rastas var 6:e timme under dagtid och katter skall ha tillsyn två gånger om dagen – denna "lyx" tillfaller inte våra äldre.

Boxutrymmen skall göras rena minst en gång per dygn – för dem som omfattas av hemtjänsten räcker det med att städa var 2:a eller 3:e vecka.

Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett. Kontakt med människor bör ske några timmar varje dag genom aktivering, rastning eller annan sysselsättning – detta vore en nåd att stilla bedja om för många ensamma äldre.

I Socialtjänstlagen 5 kap. 4§ finns angivet vad som stadgas för de äldre i samhället. I den därtill hörande Nationella Handlingsplanen fastslås att "Välfärdspolitikens mål är att ge alla förutsättningar att leva ett gott liv. Ett gemensamt ansvar för samhällets äldre personer är en av hörnstenarna i ett solidariskt samhälle".

Vad innebär då detta i praktiken? Jo, den av regeringen inrättade socialstyrelsen med några tusen anställda har inte ens befogenheter att vidtaga åtgärder om lagen ej följs. Vad gör ansvariga ministrar? Ingenting.

I den kommunala verksamheten, som har ansvaret för äldreboenden och hemtjänsten, har man sedan år tillbaka med Kommunförbundets goda minne dragit ned på personalresurser, sålt ut verksamheter till privata vinstintressen, eller helt enkelt stängt ett antal äldreboenden.

Vad detta innebär för många, äldre ensamma eller rörelsehindrade, förstår alla utom de högst ansvariga. De borde prya på djurskyddsmyndigheten för att – om möjligt – höja sin sociala kompetens. En annan möjlig lösning kunde vara att omplacera personer från djurskyddsmyndigheten till socialstyrelsen eller till kommunernas omsorgsenheter.

Då kanske även de äldre kan omfattas av samma välfärd som djuren.

Annons

Vad tycker ni alla som är berörda på olika sätt?

Spi – Sveriges Pensionärers Intresseparti, Seniorpartiet – är det enda parti som vågar sätta fokus på de äldres dåliga förhållanden i den så kallade välfärden.

Kjell Andersson,

vice ordförande, spi Vellinge

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons