Insändare

Våra äldre ska få kosta, de är värda detta!

Insändare • Publicerad 26 februari 2008

Angående matdistributionen till de äldre i kommunen. Det är med förvåning jag läser Marianne Petterssons försök att bortförklara det faktum att det var den 13 februari som vi tog det definitiva beslutet att upphandla just denna matdistribution till samtliga hemtjänstområden.

Du skriver att det var den 13 juni som beslut togs om att upphandla matdistribution och det är korrekt. Jag upprepar än en gång att jag har ingenting emot upphandling men inte denna typ av mat och från denna leverantör.

Det är märkligt att man måste vara tvingad att säga ja till detta beslut för att man tidigare sagt ja till upphandling.

Mycket har hänt sedan dess både från kommunens sida och från regeringen, vilket nog betänkandet från regeringens utredare kommer att utvisa. Detta försökte jag med kraft påpeka inför beslutet och ville att vi skulle invänta olika utredningar som kommer att få betydelse för kundens eget val av matleverantör så kallade kundval. Detta vann inget gehör så chansen att påverka är liten. De var därför tvingade att yrka på avslag och centerpartiet försökte med återremiss men nekades.

Det borde ha prövats i nämnden. Många kände sig dåligt förberedda, hade fått dålig information och inget underlag fanns tillhands inför beslutet.

I dag skriver Per Grönlund sin syn på saken och det är bara att konstatera att vi har olika syn. Vad jag mest reagerade på var talet om besparingarna. Jag har talat med andra kommuner och även med regeringens utredare som säger att man inte sparar pengar på denna typ av matdistribution.

Det blir inte dyrare att låta vårdtagarna själv välja varifrån man vill ha distribuerat sin mat. Även om det skulle kosta mer så ska våra äldre få kosta, de är värda detta.

Birgitta Svensson, kd

ledamot vård- och

omsorgsnämnden

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.