GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var rädd om språket!

Språket är en viktig del i en demokrati.
Publicerad 7 april 2020 • Uppdaterad 17 april 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten refererar till den norska professorn Berit Ås som forskat kring härskartekniker.
Skribenten refererar till den norska professorn Berit Ås som forskat kring härskartekniker.Foto: Jessica Gow / TT

För att kunna vara en demokratisk medborgare krävs att individen har ett antal rättigheter, skriver Skolverket och räknar upp yttrandefriheten, rösträtten och organisationsfriheten.

Skolverket fortsätter: För att kunna utnyttja dessa rättigheter behöver också individen ha ett antal kunskaper och förmågor. En av de viktigaste förmågorna är språket.

Hur använder olika människor språket? Det är intressant att fördjupa sig i. Hur uttrycker sig till exempel män med makt?

I Trelleborgs Allehanda (den 28 mars) finns två inlägg där Sverigedemokraternas oppositionsråd i Trelleborg, Helmuth Petersén, använder språket på ett speciellt sätt.

En anonym insändarskribent får veta att han/hon agerar dåligt och respektlöst. Helmuth skriver också: ”…en svag person gör som du! En stark person gör som jag, visar sitt namn”.

En man med stor makt — en av Trelleborgs ledande politiker i ett av de allra största partierna — förklarar för insändarskribenten att han/hon är en svag person medan han själv — däremot — är stark.

I ett annat inlägg använder Helmuth Petersén språket på ett annat sätt. Han förklarar för tre socialdemokrater att han har förklarat för dem ”på ett barns nivå och ändå förstår ni inte”. Helmuth föreslår till och med att han ska ”teckna bilder” och menar då att förståelsen kanske ökar.

Efter att ha läst dessa båda inlägg var den språkliga vägen snitslad till den norska socialpsykologen Berit Ås. Hon är mest känd för sin forskning kring härskartekniker.

En av härskarteknikerna är ”Förlöjligande”. En annan är ”Osynliggörande”, det vill säga att marginalisera någon.

Språket är viktigt för att kommunicera i en demokrati. Det språk du använder säger en hel del om dig själv. Det språk Helmuth Petersén använder säger något om honom.

Det viktigaste i en demokrati är att inte förfalla till ett språkbruk som föder hat. Tyvärr ser vi för mycket av det på sociala medier i dag. Det drabbar tyvärr ofta politiker och andra offentliga personer. Den utvecklingen är mycket tråkig.

Alla människor har ett språk och alla människor har ett lika värde. Använder du språket på bästa sätt så växer du och din omgivning. I förlängningen får vi ett bättre samhälle och en gemensam utveckling av världen runt omkring oss.

Var rädd om språket! Varje ord har en betydelse. Språket och dina handlingar säger vem du är…

Magnus Quick