Annons
Insändare

Var i landet finns det anstalter?

Undertecknad ha förgäves sökt på Kriminalvårdens hemsida för att skaffa mig en uppfattning om det totala antalet anstalter och var de är geografiskt placerade.
Publicerad 8 april 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anstalten i Skänninge, med säkerhetsklass 2, samma som planeras i Trelleborg.
Anstalten i Skänninge, med säkerhetsklass 2, samma som planeras i Trelleborg.Foto: Niclas Sandberg

Är anstalterna placerade efter någon demokratisk princip?

En karta med samtliga anstalter utplacerade i landet efterlyses med upplysning om säkerhetsgrad.

Annons

Finns en sådan karta tillgänglig på någon annan plats. Vad säger Riksrevisionsverket?

Green

Svar direkt: Under rubriken Kontakt i huvudmenyn på Kriminalvårdens hemsida hittar du alla anstalter, häkten och frivårdskontor. Där kan du bland annat sortera på säkerhetsklass.

På kriminalvarden.se kan du till exempel gå på virtuell rundvandring i ett fängelse. Under rubriken "Kriminalvården växer" kan du läsa om vilka kriterier som behöver vara uppfyllda för att det ska fungera att placera en anstalt på ett visst ställe. Det handlar både om infrastruktur, möjligheter att rekrytera och platsens beskaffenhet.

Förr var varje fängelse en egen myndighet och nästan varje stad hade sitt eget fängelse placerat centralt. Anstalter öppnas och stängs beroende på fastigheternas skick och klientpopulation. I Härnösand återöppnas ett stadsfängelse, men på andra orter är gamla fastigheter sålda till privata aktörer och projekteras för andra ändamål, till exempel bostäder. Av praktiska skäl placeras numera de flesta anstalter utanför centrum.

Mikael Ringberger, pressekreterare Kriminalvården

Annons
Annons
Annons
Annons