Annons
Insändare

Vår grundlag har blivit devalverad

De folkvalda i Riksdagen nonchalerar väljarna med uteblivna debatter om EU och dess framfart. Det är ett demokratiskt problem. Avståndet mellan folket och våra ledamöter växer.
Insändare • Publicerad 16 december 2008
Vad skulle en av EU:s grundare, Jean Monnet, tänkt om denna utveckling? undrar skribenten. Arkivbild: Scanpix
Vad skulle en av EU:s grundare, Jean Monnet, tänkt om denna utveckling? undrar skribenten. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Varför är riksdagsledamöter så tysta? Vad är man rädda för? Var finns ansvaret och den respekt man så vördsamt bör visa sitt folk och sin nation? Kommunerna har förlorat makten till Riksdagen som låter makten flyttas vidare till Bryssel.

Det "brysslas" i EU:s Bryssel.

Annons

Med EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget kommer majoritetsbeslut att gälla på flertalet områden inom EU. EU:s lagar gäller före svensk lag på alla områden som EU vill. Det "brysslas" om straffrätten, arbetsrätten och kollektivavtalen i EU. Vi kommer att få acceptera en gemensam EU-militär. EU får både president och utrikesminister och valutan ska vara euro.

Förändringar smygs igenom utan att vi medborgare får information och kan utkräva ansvar. Vår grundlag har blivit devalverad. Demokratin känns inte lika trygg längre. Förändringarna sker med motiveringen att beslutsfattandet ska underlättas. EU:s dilemma är att centralstyrningen leder till en förlorad demokrati.

En stilla tankeslinga; Vad skulle en av EU:s grundare, Jean Monnet, tänkt om denna utveckling? Jean Monnets berömda och ofta citerade motto var "Vi enar människor, inte stater".

Birgitta Sandblom, junilistan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons