Annons
Insändare

Vår generation drabbas av kapitalet som styr över oss

Damer och herrar, lyckliga och olyckliga, svenskar och andra – är vi dömda att följa vårt öde som står framför oss?
Publicerad 1 december 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi sitter med våra telefoner när vi i stället hade kunnat tillbringa mer tid med det som faktiskt spelar roll – familjen, skriver Janek.Foto: Charlie Riedel

Att sociala medier och internet separerar er i olika former, av olika skäl och anledningar leder till att ni har svårt att förstå vem ni är och vad ni vill. Ni förlorar medvetenheten om er identitet genom någonting som funnits en oerhört kort tid, endast under vår livstid.

Telefonen till exempel. Vi tittar på den, vi ler, gråter och skrattar framför den och delar alla våra hemligheter. Vi stänger av den när vi ska lägga oss och slår på den, när vi vaknar. Vi står i ständig kontakt med en mänsklig uppfinning i stället för en mänsklig faktor.

Annons

En oändlig cirkel, en tajt relation med en elektrisk apparat som för bort principer som frihet eller självständighet och som lämnar kvar principer som beroende och ensamhet. När vi i stället hade kunnat tillbringa mer tid med det som faktiskt spelar roll – familjen.

Vår generation drabbas av kapitalet som styr över oss och vår vilja till "frihet". Den friheten som egentligen bara finns för rika och inte för medelklassen, som bara kan jobba för ägarna av produktionsmedlen. Coronakrisen har visat oss vad som inte fungerar i samhället och att vi nu helt måste ändra vårt sätt att leva.

Till exempel har vi märkt att det finns en stor brist på material och personal inom sjukvården på grund av nyliberalismens stora uppfinning att privatisera sjukhus för att kunna tjäna pengar på det. Det som behövs är inte pengar, utan socialism!

Globaliseringen, som hjälpt viruset att sprida sig, har nu själv spridit en stor ekonomisk kris som ingen stat eller land i världen kan ha kontroll över.

Coronaviruset är symptom på det moderna liberala samhället och början på slutet av det som vi förhoppningsvis snart kommer kunna kalla, den gamla världen.

För att möta dessa problem vänder vissa sig till högerextremismen. Bara de mest naiva och olärda kan tro de lögner som sprids om utlänningar och folkgrupper. Den gamla traditionen som kom i samma takt som industrialiseringen och nationalstatens uppbyggnad är den värsta typen av mentalförorening.

Vi ser en tydlig tendens på missgynnade platser runt om i världen, speciellt i USA där utbildning kostar mycket, att folk röstar på dessa personer som strävar efter ägandet av statens monopol för att försöka sprida nationalism och kontrollera folket för att endast uppnå sina egna individuella behov.

”Det som behövs är inte pengar, utan socialism!”
Janek

De livnär sig på diskriminering, rasism och hat mot etniska grupper. Fenomenet kallas för att manipulera. När en person förlorar sitt logiska medvetande dras den till en magnet. Den magneten har existerat och tagit plats i världen i mer än 200 år, och det är 200 år för mycket.

Så, hur ser framtiden ut för oss och vem har legitimitet att ändra den? Kan storföretagen och byråkratin styra över oss och samtidigt rädda världen undan klimatkrisen? Jag är tveksam. Att göra rätt och ändra vårt öde gynnar inte deras ekonomiska intressen.

Om presidenter och andra högt uppsatta i hierarkin inte kan sköta problemen, vem är det då som ska enas och organisera sig för att hålla balansen i världen så att den återfår sin populära suveränitet?

Annons

Det finns inte tusen vägar, det är självklart folket själv som måste uppträda och göra rätt. Men, lätt är det inte, eftersom de högt uppsatta är organiserade för att behålla sin makt i världen och få den att fungera som de vill.

Därför måste det här systemet, som våra farföräldrar och morföräldrar har byggt upp under sin tid, brytas ner, Eftersom de inte kunde ändra på det eller styra det, vilket vi kan, nu när systemet självdör. Att inte reagera kommer att förvärra saken som våra farföräldrar gjorde. Så, är vi dömda att följa vårt öde som står framför oss? Eller kan vi ändra det?

Janek

Annons
Annons
Annons
Annons