Annons
Insändare

Var finns besluten att läsa?

Öppet brev till Sten Björk (S).
Insändare • Publicerad 9 oktober 2013

Med anledning av Sten Björks avgivna löften och kommentarer om skolor och sjöstad, provborrningar på udden, om behovet av en ringled och anslutning österifrån till hamnen, vill jag ställa ett antal frågor till Sten Björk, före detta konsult för Hamnbolaget, representant för Socialdemokraterna i samhällsbyggnadsnämnden:

i samband med diskussion i TA om kontamineringar på/vid de industrier, som arbetar med oljor och oljebaserade produkter, informerade du att provborrningar gjorts och inga kontamineringar har hittats. Exakt var och när har provborrningarna gjorts? Var finns resultaten redovisade? Med tanke på allmänintresset är det förvånansvärt att en redovisning inte skett.

Annons

på vilket sätt anser du att miljön lokalt i Trelleborg, regionalt i Sverige eller globalt blir bättre om antalet lastbilar i Trelleborg ökar till över 1 000 000 lastbilar per år och med längre körsträcka än i dag?

i samband med din kommentar till en artikel i TA om miljöengagemang, svarade du att frågeställaren inte skulle känna någon oro, eftersom Sjöstaden med en ny skola med marin inriktning skulle vara klar om tre år. Östra Skolan är förskola upp till årskurs 7. Vilka beslut baserade du detta uttalande på? Var finns besluten att läsa?

undrar också över vad du grundar en kommentar på, där du talar om möjligheten att bygga i Sjöstaden som i Hammarby sjöstad, alltså med ”relativt låga boendekostnader, som passar perfekt här också”.

kan du berätta hur detaljplanen ser ut och när man kan sätta igång arbetet med en sådan för Sjöstaden?

du talar nu om en infart parallellt med järnvägen på en bro. Hur ser du på olycksriskerna? För en tid sedan skrev du att du förordade en tunnel under gamla slakteriet, för att skydda de boende. Hur tror du att dina spekulationer och tankar tas emot av boende i området? Berätta kort och koncist hur du vill ha det. Mig veterligen var du närvarande på samhällsbyggnadsnämndens senaste möte. På mötet togs beslut om tidigaste tidpunkt för start av planeringen av en eventuell sjöstad och ett truckcenter. Vilket år skulle den planeringen tidigast starta?

du tillhör de som inför utbyggnaden av hamnen bestämt hävdat att det var nödvändigt eftersom rederierna sade sig behöva plats för 240 meter långa fartyg. Kan du berätta vilka rederier som har detta på gång? Det har från flera håll sagts, att varken Öresundsbron eller den fasta förbindelsen över Fehmarn skall/skulle ha någon negativ effekt på trafiken till Trelleborg. Vi kan konstatera att den största delen av järnvägstrafiken försvunnit från Trelleborg. Samtidigt, om man tar sig tid, att stå på bron vid Svågertorp, så får man se många tågset med kombitrafik. Varför tror du det är så?

Tacksam för koncisa svar. Undrar också om du med tanke på din position är medveten om hur dina spekulationer påverkar folks vardag? Jag anser att du missbrukar din politiska ställning och far med vilseledande och skönmålande uppgifter.

Därför Sten Björk är det dags. Dags att avgå, nu!

Nilla Olsson
Tom Nyström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons