Annons
Insändare

Vångafesten går i graven – inte av ekonomiska skäl

Angående artikeln om Vångafesten (den 4 maj).
Insändare • Publicerad 10 maj 2010

Jag blev mycket förvånad när jag läste artikeln som bara hade ett rätt och det var att Vångafesten har gått i graven. Jag har suttit med i Vångafestkommittén i 30 år som representant för Trelleborgs FF och har aldrig varit med om att det inte skulle gå ihop ekonomiskt. Om Barbro Bengtsson anser att en vinst på cirka 30 000 kronor per förening är för lite pengar att få in på kontot, då får det stå för henne. Jag vet inte hur stor vinsten skall vara för att det skall vara ekonomiskt försvarbart att fortsätta med Vångafesten. Vi som har lagt ner otaliga timmar av ideellt arbete på att driva Vångafesten har alltid gjort vårt yttersta för att vinsten skulle bli så stor som möjligt.

Vångafesten har aldrig ansökt om att få flytta arrangemanget till Stortorget, däremot blev vi tvångsförflyttade till Söderslättsgymnasiets parkering 2006, ett annat alternativ var att lägga ner Vångafesten. Anledningen var att europamästerskapen i Tae-Kwon do skulle arrangeras i Söderslättshallen. Trots detta gick Vångafesten med vinst.

Annons

2007 hade Trelleborgs kommun 750-års jubileum med många kända artister, denna stora fest var samma helg som Vångafesten, även här gick vi med vinst.

Båda gångerna var utdelningen cirka 30 000 kronor till varje förening.

Spelmansstämman i Smyge har aldrig varit någon konkurrent till Vångafesten, då vi inte hade samma sorts publik.

Tivoliägarna ville inte förlänga kontraktet, men minst två andra tivolin var beredda att ta över. Matförsäljarna har aldrig visat sitt missnöje med försäljningen, tvärtom var de väldigt noga med att boka plats inför kommande år, samtliga matförsäljare var på varenda marknad sen vi började med knallar för 20 år sen

2006 gick Stavstens IF och BK Ymor samman och bildade Stavsten/Ymor för att senare ändra namn till FC Trelleborg.

IFK Trelleborg hoppade av samarbetet 2007, på grund av att de inte kunde hitta en ersättare för den person som var invald och efter många år valde att avgå ur kommittén.

Det gjorde att vi bara var två föreningar kvar, FC Trelleborg hade dock ett samarbete med Stavsten handboll, vilket innebar att Stavsten handboll hade en representant invald i kommittén.

Allt detta bidrog naturligtvis till att vi fick mindre medlemma, som var villiga till att hjälpa till.

Juli 2009 deklarerade jag själv min avgång från Vångafestkommittén och anledningen till det var delvis att en del personer som hade anmält sig för att hjälpa till med lott- biljettförsäljning, helt enkelt uteblev när det var dags för avlösning i lottstånden och biljettkassorna, men vi hade ett gott samarbete med FC Trelleborg, så oftast löste det sig tack vara välvilligt hjälp från familjemedlemmar från båda föreningarna. Sen tyckte jag att det var dags för yngre förmågor med lite nya idéer att ta över.

Trots många påstötningar om att TFF skulle utse en efterträdare efter mig, hände det absolut ingenting. Jag kallades till ett möte med ungdomssektionen i december 2009 för att berätta om alla uppgifter jag hade haft i kommittén. Några blev betänksamma när de hörde hur mycket arbete som krävdes för att hela arrangemanget skulle fungera, men det verkade som de hade för avsikt att fortsätta där vi slutade, men naturligtvis var det alldeles för sent att sätta igång.

Så anledningen till att Vångafesten går i graven är inte av ekonomiska skäl, utan på grund av att man inte kunna hitta några ansvariga personer som är beredda att lägga ner så mycket kraft och tid som Vångafesten krävde.

Nilla Andersson
Herman Lund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons