Annons
Insändare

Välkommen till verkligheten

Insändare • Publicerad 14 juni 2005

Svar till Lidl (den 23 maj).

Lidl Sverige skriver: "Ingen på Lidl har någonsin tvingats eller ombetts bära pannband." och att det skulle vara "...grundlös ryktesspridning...".

Annons

Både tidningar och radiokanaler har rapporterat om detta. Anställda har intervjuats av TT. Detta är också välkänt av Uni Commerce. "Exaktuppskattning av personalbehov…" haha, jo. År 2003 hade Lidl mellan 200 och 250 anställda vid elva butiker! (TT/GT. SE) Beror det på att anställda inte får jobba tillräckligt många timmar?

"Jättevälkommen önskar jag Lidl. Är glad över deras kött" skriver en insändarskribent. Så här skriver Livsmedelsverket: "Om färskt kött tillförts kryddor, salt och andra tillsatser är det inte längre färskt kött utan en köttberedning." Detta tillämpar Lidl och därmed slipper de ha köttet salmonellatestat, vilket resulterat i låga priser för trelleborgare och flera fall av salmonelladrabbade människor (TT). Välkommen till verkligheten, "dagens Sverige".

Även om det står "Tyskt kvalitetskött" på paketet finns det inga garantier för att köttet verkligen kommer från Tyskland. Det kan komma var som helst ifrån men har slutbehandlats med tillsatser i Tyskland. Enligt Barbro Ljung, veterinärinstruktör på Livsmedelsverket, är detta något helt nytt.

"70 procent kött och inte en massa tillsatser" i korven, vad tror du det resterande 30 procenten består av, tillsatser?

Två personer i Uddevalla har drabbats av salmonella. Gemensam nämnare är att båda ätit salamikorv inköpt på lågpriskedjan Lidl. En person i Tomelilla har enligt miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen insjuknat efter att ha ätit charkprodukter som köpts på Lidl.

Inte så konstigt att Lidl inte är omtyckta av Verdi i Tyskland (Tysklands största fack) som till och med gett ut en "Svartbok" om kedjan. "I boken berättar medarbetare om hur deras bilar, skåp och väskor genomsöks minst en gång i veckan i företagets försök att avslöja stölder. I samma syfte kan videokameror placeras ut i butikerna utan att personalen informerats" (GP/TT).

Även om pannbandstaktiken med mera inte förekommer längre så visar detta vad det är för någon. Det är inte någon "pekpinne" jag viftar med, det är ett långfinger.

B H Jensen

Fotnot: Lidl Sverige har även denna gång haft möjlighet att bemöta kritiken men inte hört av sig.

/Redaktionen

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons