Annons
Insändare

Valfrihet för vissa

Insändare • Publicerad 20 september 2007

Jag började med intresse läsa Mats Svenssons replik ( TA tisdagen den 18 september) och förväntade mig några väl valda svar till effekterna av vårdnadsbidraget, men blev mindre förvånad när jag inte fick det. Det finns helt enkelt mer som talar emot än för vårdnadsbidraget.

Svensson hävdar att vårdnadsbidraget kommer minska antalet barn på dagis, vilket må vara sant, men på vems bekostnad och till vilka konsekvenser? Vårdnadsbidraget ska finansieras av kommunerna. Det kommer troligtvis att innebära att dessa pengar kommer tas från förskolans resurser, för jag förmodar att den borgerliga alliansen inte tänker höja skatten? Socialdemokraterna har fram till 2006 ökat antalet anställda inom förskolan med 6000 personer, det avser partiet att öka, inte minska, för det behövs en förbättring av förskolan precis som du säger Svensson. Skillnaden är bara att Socialdemokraterna står för en barnomsorg som skall kunna utnyttjas av alla, inte en valfrihet för vissa. Vari ligger rättvisan att en ensamstående mamma eller pappa skall betala för en reform de aldrig själv kan få ta del av?

Annons

Svensson undvek även att svara på frågan hur vårdnadsbidraget kommer att påverka förälderns framtida möjlighet till ekonomisk självständighet? I synnerhet för kvinnor, eftersom erfarenheterna från kommuner som infört vårdnadsbidraget visar att det nästan uteslutande tas ut av kvinnor. Jag anser att en väl utbyggd förskola i kombination med en generös föräldraförsäkring gör att kvinnor slipper välja mellan arbete och barn. Det bidrar även till en ekonomisk trygghet, som är en viktig faktor i en välmående familj vare sig man vill blunda för det eller inte, Svensson. Svensson menar även att: "Sedan borde kanske även sossarna förstå att man idag kan göra "karriär" vid olika tillfällen i livet." Kanske det, kanske inte! Det beror ju helt på vilken yrkeskarriär du väljer. En av riskerna som påtalas i samband med vårdnadsbidraget är att det kan ha negativ påverkan på arbetsgivares villighet att anställa kvinnor i barnafödande ålder, pga. risk för väldigt lång frånvaro från arbetet. En frånvaro på flera år gör att man tappar en del förankring i sin bransch, som du kanske aldrig kan komma ifatt.

Svensson undrar även varför jag inte nämnde jämställdhetsbonusen i min insändare, helt enkelt för att jag håller mig till ämnet, vilket Svensson har svårare att göra. Han svarar inte på obekväma frågor utan ägnar sig hellre åt ironiseringar. Det är också ett sätt att bekräfta bristerna i vårdnadsbidraget. Kristdemokraterna lyckades inte hålla löftet om att skatten skulle sänkas (den kommer istället att höjas med 29 öre), så något var ni ju tvungna att leverera till era väljare, att det inte blev något bättre än vårdnadsbidraget är bara att beklaga. Svensson menar att jag har förmågan att som han uttrycker det "förvanska sanningen". Men om vi i sanningens namn ska vara ärliga så vet vi ju alla att vårdnadsbidraget ogillas starkt av resten av alliansen och är en kompromiss mot att Folkpartiet i sin tur fick igenom jämställdhetsbonusen. Jag tycker jämställdhetsbonusen är en bra idé, men tillsammans med vårdnadsbidraget anser jag att reformerna motverkar varandra, och kan bara beskrivas som en form av jämställdhet light.

Malin Appelgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons