Annons
Insändare

Valet i september blir en rysare

För de äldre i dag handlar höstens val om moral och etik. I dag är det sällsynt att brådskande ärenden behandlas – ursäkterna är desto vanligare – då det gäller att värdesäkra pensionernas återställande.
Insändare • Publicerad 5 mars 2010

Gunnar Sträng lovade, Olof Palme lovade och Göran Persson lovade värdesäkra pensioner.

Vi som är äldre idag har inte glömt valet 2006 där inget parti talade om pensionärernas rättighet till rättvist utbetalda pensioner.

Annons

Vi glömmer heller inte den stora budgetsaneringen på 1990-talet då vi pensionärer blev 1990-talets stora förlorare med 10 procent eller mer.

Moral och etik är vackra ord.

I regeringsförklaringen 1999 talade Göran Persson om budgetsaneringen och sa: "Pensionerna ska räknas upp med fulla basbelopp. Pensionärerna ska få tillbaka krona för krona."

Han talade inte om de 258 miljarderna som överförts från våra AP-fonder – det vill säga våra pensionspengar!

Vidare sa Persson: "Vi har en stor pensionärsgrupp, som fortfarande inte har fått sitt efter budgetsaneringen."

Samtidigt höjde man riksdagsmännens löner med 800 kronor. Men löften är till för att svikas. Bara pensionärerna väntar fortfarande på att politikerna ska hålla sina löften.

Men besked har kommit. De får vänta förgäves. Pensionärerna har blivit för många och de lever för länge. Därför är vi tvungna att bryta våra löften. Så glöm nu inte att vallöften är till för att svikas!

Mona Sahlin talade den 14 februari för taggade s-partister i Malmö om att valet 2010 blir ett "vägval". Hon sa helt riktigt att: "En pension är inte ett bidrag – utan en uppskjuten lön.

Hur rimmar detta uttalande med alla de som aldrig arbetat och betalat skatt till staten, men får mer än de som arbetat? Den som har arbetat och betalat skatt ett helt liv borde rimligen inte få lägre pensionsförmåner än de som inte arbetat alls i vårt land.

Sveket mot de äldre ligger i den fem partierna som i riksdagen 1998 visade fram ett nytt pensionssystem som skulle gälla från 2003.

Annons

Svenska pensionärer tillhör ofta organisationer som PRO, SPF och SPRF. Dessa arbetar aktivt och får nu träffa regeringen fyra gånger per år i den så kallade "pensionärskommittén" för att lägga fram sina synpunkter.

Men besluten fattas sedan av regering och riksdag utan organisationernas medverkan. När löftet om värdesäkra pensioner bröts, orkade de egna organisationerna inte ens protestera. De hade av regeringen fått beskedet att det skulle kosta för mycket att hålla löftena och man gick ut till sina medlemmar med det budskapet.

Det borde vara det naturliga att ni pensionärer tänker till och protesterar mot alla svek mot oss äldre. När ni går och röstar i september så tänk på vilka partier som först gått ut med bindande löften och sedan brutit dessa.

Jag vill se en kunnig äldreminister som tar tillvara våra sakfrågor. De ska inte som nu sopas under mattan.

Lennart Nordenfjord

ålderspensionär

Nilla Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons