GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vald av folket, till för folket?

För vem och varför styr kommunpolitikerna i Trelleborg?
Låt oss bygga på allt fint vi har i kommunen i stället för att förstöra den med asfalt, betong och all miljöförstöring, skriver Marcus Alm Ekblad.
Låt oss bygga på allt fint vi har i kommunen i stället för att förstöra den med asfalt, betong och all miljöförstöring, skriver Marcus Alm Ekblad.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är ett grundläggande problem när politiker inte lyssnar på sina medborgare. Trelleborgs styre med Mikael Rubin i spetsen är ett tydligt exempel på detta.

Man har länge vägrat att ta in synpunkter och åsikter angående östra hamninfarten från människor som Axel Bengtsson och likasinnade och aldrig tidigare har det inkommit så många yttranden som de över 870 överklaganden mot fängelseetableringen. Det finns ett stort missnöje i Trelleborg, men i stället för att lyssna på och ta till sig av vad medborgare tycker och känner så väljer man att likt Mikael Rubins uttalande härförleden att i stället lyssna på ”den tysta massan”. Hur är detta att lyssna?! Det är inte bara nonchalant, utan även dumt och respektlöst! Vilken kommun, parti eller demokratiskt stat hade kunnat överleva utan att lyssna på sina medborgare, de som en gång genom sin majoritet utgjort grunden för nuvarande styre?

"Vissa kan säkert hävda att vi genom valprocessen vart fjärde år visst följer det demokratiska regelverket, men ack nej, demokrati skall ske kontinuerligt i samspel med kommunens invånare och inte bara vart fjärde år."

Svaret är ganska enkelt: det finns ingen överlevnad inom politiken för politiker som kör sitt eget race, med en egen agenda. Det kommer säkert kommunvalet 2022 visa. När folkets vilja inte får utrymme är det inte enbart risk för de styrande att behålla makten, utan även en fara för demokratin i stort. Tankarna för en till USA där Trump nyligen gjorde precis som han ville och såg hela tiden bara till sitt eget bästa. Denna Trumpism börjar vi närma oss i Trelleborg. Vissa kan säkert hävda att vi genom valprocessen vart fjärde år visst följer det demokratiska regelverket, men ack nej, demokrati skall ske kontinuerligt i samspel med kommunens invånare och inte bara vart fjärde år. Kommunstyret är till för att tillgodose kommunen och dess invånares vilja och intressen och inte som nu, att motarbeta dem. Någonting har gått vansinnigt snett när kommunstyret gång på gång motarbetar sina egna medborgare.

Vad ligger bakom motivet att göra tvärtemot vad alla undersökningar visar samt vad Trafikverket och Länsstyrelsen kommit fram till angående östlig hamninfart? Varför vill man göra allt för att förstöra klass 10 åkerjord för att i stället sätta Sveriges största fängelse på samma plats? Varför slänger kommunstyret iväg skattebetalarnas pengar på dyra konsultavgifter och inlösen av hus längs en östlig hamninfart när man skrivit under att man ska göra allt för att utreda en i väst?

Ofantliga summor av skattebetalarnas pengar som skulle kunnat gå till exempel till dina och mina barns skolgång går nu i stället rakt ner i sjön.

I dagsläget finns det tre partier som lyssnar in folket och som tar ansvar för en hållbar utveckling och som inte vill ha något fängelse i Trelleborg. Dessa är Miljöpartiet, Centerpartiet och Söderslättspartiet. Jag hoppas att fler partier vågar lyssna på och ta intryck från oss-folket och vår vilja i denna kommun.

Låt oss bygga på allt fint vi har i kommunen i stället för att förstöra den med asfalt, betong och all miljöförstöring. Ett Trelleborg som står för det vackra och som är känt för sina stränder, sitt vackra läge och en potentiell framtida kuststad och inte för Sveriges största fängelse som förstörde 50 hektar av finaste jordbruksmark.

Om inte Rubin och kommunstyret ändrar sin inställning och börjar lyssna på sina medborgare kommer kanske den enda ”tysta massa” vara den som Rubin hittar på Trelleborgs kyrkogårdar. Tråkigt för kommunstyret att de inte längre är röstberättigade...

Så gör om! Gör rätt! För demokratins och för kommande generationers skull.

Marcus Alm Ekblad

Läs mer