Annons
Insändare

Vakna trelleborgare!

Vi som vill ha en bättre boendemiljö i Trelleborg måste reagera innan det är försent!
Publicerad 12 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten menar att det skulle vara en stor hälsovinst för trelleborgarna om hamntrafiken dras norr om staden.
Skribenten menar att det skulle vara en stor hälsovinst för trelleborgarna om hamntrafiken dras norr om staden.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

För en tid sedan ingick Trelleborgs kommun och Trafikverket en avsiktsförklaring om att tills vidare behålla den västra infarten. Det är oerhört viktigt att vi på alla sätt visar vårt missnöje med detta ställningstagande (vi kan även kalla det nonchalans ) som Trafikverket under årens lopp har visat stora delar av invånarna i Trelleborg i en så viktig miljöfråga.

Det har höjts röster mot våra politiker om hur illa de har skött frågan om östlig eller västlig nerfart till färjorna. Enligt min mening har våra politiker och tjänstemän gjort helt rätt i en så viktig miljöfråga (ringväg/östlig nerfart) det är valresultatet i de två senaste valen som i demokratisk anda genomförts, eller hur?

Annons

För att inse att ringväg med östlig nerfart är det absolut bästa för största delen av Trelleborgs invånare behöver man inte vara någon "Albert Einstein", men man måste ha ett öppet sinne och ha vad man kallar "folkavitt" eller som det även heter på svenska "sunt förnuft".

Våra politiker och tjänstemän som i tio års tid haft som mål att förbättra boendemiljön för stora delar av Trelleborgs innerstad, har absolut inte "misskött" sitt ämbete, snarare tvärtom, det är "bra jobbat". Skall man "leta fel” i denna process, skall man börja med att granska Trafikverket och länsstyrelsens arbete med att på alla sätt motarbeta våra folkvalda politikers strävan för en bättre inandningsluft åt stora delar av Trelleborg.

Jag vill förtydliga hur viktigt det är att få bort 760 000 lastbilar samt 440 000 personbilar från vår västra infart upp på ringvägen med östlig nerfart till färjorna med följande: I Sveriges Radion P4 kl 08.00 den 30 april informerade man om att biltrafiken i Skandinavien har minskat med 1/4 på grund av coronavirusets påverkan då många arbetar hemifrån. Enligt professorn som informerade så innebär detta att cirka 14 000 invånare i dessa länder inte kommer att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden! Dessutom har luften i atmosfären klart förbättrats redan efter 14 dagar när flygplanen står på marken! Storstaden Milano i Italien har beslutat att i framtiden begränsa biltrafiken för att få ner hjärt- och kärlsjukdomarna!

Sedan länge har vetenskapen klart bevisat vilken negativ påverkan kväveoxid och koldioxid samt gummipartiklar från däcken har på människans hälsa!

Det här kommer de som har "folkavitt" att begripa: Med ovan nämnda information om hur farligt avgaserna är, så hävdar Trafikverket fortfarande att det bästa för trelleborgarnas hälsa är att "cementera" in en lastbilsboulevard där 1,2 miljoner fordon/år = 3 280 fordon som dagligen bygger en ”Trelleborgsmur/barriär” mellan centrala och södra delarna av vår stad. Hur tänker man här?

Det är med andra ord uppenbart, jobbar man på Trafikverket eller länsstyrelsen behöver man inte bry sig om den miljöpåverkan/konsekvens som besluten som tas innebär för stora delar av Trelleborgs invånare. Förmodligen tänker beslutsfattarna på dessa myndigheter följande "Det är inget som påverkar min verksamhet".

Med ovan nämnda vetenskapligt bevisade negativa påverkan på människor som bor i och i närhet av "avgastransporterna" till och från färjorna så borde vårt miljöparti i Trelleborg agera som ett miljöparti i denna fråga och inte som nu som en intresseorganisation. Arbeta för att ge merparten av Trelleborgs invånare en bättre boendemiljö än den som finns i dag.

Förresten, hur känns det att vara miljöpartist i en stad där andra partier (M, SD, KD, S) arbetar mer för miljön än Miljöpartiet?

LBP

Annons
Annons
Annons
Annons