Annons
Insändare

Vägarbetet orsak till bussens nya färdväg

Vem bestämmer om buss 146 skall köra över Skegrie eller ordinarie väg via västra infarten?
Insändare • Publicerad 26 oktober 2010

Är det upp till varje busschaufför att själv välja eller är det order från högre instans? I så fall borde man kanske tänka på att stänga Bäckaskolans och Stavstensuddes hållplatser. I alla fall under tiden vägarbetet håller på. Det är många som missat avtalade möten och kommit försent till jobbet på grund av att ingen buss har kommit till dessa hållplatser.

Måndagen den 4 oktober väntade jag på Bäckaskolans hållplats från 8.10 -9.00 och där kom ingen buss. Känner många som pendlar och dekan intyga att efter Lavettvägens hållplats svängde bussen till Skegrie. På en stor orange skylt på infarten står det "Begränsad framkomlighet" så jag är medveten om att det kan bli förseningar men att bara strunta i oss som står på de två sista hållplatserna tycker jag är nonchalant. Har pratat med några chaufförer och fått svar att man inte svänger av till Skegrie. Den 5 oktober åkte jag ner till Övre och tog 146:an kl. 7.15 och bussen svängde av till Skegrie. Chauffören sa i högtalaren att på grund av hur det är på infarten så kör vi detta hållet.

Annons

Det hade inte varit mer än på sin plats att man fått upplysning om vilka tider bussen kommer till nämnda hållplatser så man slapp stå och vänta förgäves och istället tagit sig ner till Övre.

Svar direkt: Jag kan bara be om ursäkt för det som du som pendlare på sträckan har råkat ut för. Detta vägarbete kom igång utan tillräcklig förvarning från Trafikverket, och orsakade kaos för både buss och biltrafik.

För att lösa läget akut, godkände Skånetrafiken att vår entreprenör Arriva, fick köra varannan avgång via Skegrie, när bussarna rullade i 5-minuterstrafik. Det skulle då innebära att det kom bussar litet glesare till Stavstensudde och Bäckaskolan.


Tyvärr blev det sådana köer på E6:an och på vägen via Skegrie, så att alla bussturer var kraftigt försenade. Mellan 20- 50 minuters försening och eftermiddagarna var allra värst. Eftersom vägen via Skegrie inte gav någon särskild förbättring av läget, så kunde vi inte välja att stänga Stavstensudde och Bäckaskolan heller, utan fick fortsätta köra enligt varannan-tur lösningen.


Vi försökte att via förarna lösa informationen, då det inte var tid att få ut anslag och dylikt för den period det gällde. Vår entreprenör satte även in extra bussar

Tyvärr har många av våra resenärer kommit i kläm på grund av detta, och även biltrafiken har drabbats.


Med facit i hand skulle man kanske ha stängt dessa två hållplatser ändå, och sedan kunnat köra vilken väg som för tillfället hade fungerat bäst.


Förarna tog aldrig beslut själva om vilken väg de skulle köra, det beslutades av trafikledningen med Skånetrafikens godkännande.

Stefan Grönberg,

trafikutvecklare Skånetrafiken

Nilla Andersson
Pendlare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons