Insändare

Väg 9 är en trafikfara

Har vid ett flertal tillfällen varit nära att krocka med bilar som kör ut från Agdas på väg 9.
Insändare • Publicerad 31 juli 2014

Senast idag körde en svart liten bil rakt ut framför oss . Det kunde ha gått riktigt illa! Har dessa företag tillstånd från Trafikverket för ut- och inkörsel? Tänker på en dam i Smygehamn som ville starta kafé inne i byn för ett antal år sedan där hastigheten är 50 kilometer men nekades detta av Trafikverket då de ansåg att parkeringens ut- och inkörsel var en trafikfara . På väg 9 är det 70 kilometer i Simremarken.

En sak till är att väg 9 är väldigt trafikerad på sommaren. Varför finns det ingen trafikräkning? Denna brukar dyka upp under lågsäsong och vid samtal med Trafikverket sa de att det är en slump att det hamnar så men det kan inte alltid vara en slump. Finns det ingen beteendeövervakning från polisens sida? Bilar som kör i 40 kilometer och ibland i mindre och som plötsligt bromsar och svänger, till exempel vid Agdas.

Hade alla hållit den påbjudna hastigheten hade trafiken runnit på som ett vatten. Varför har inte kanterna på väg 9 klippts på hela sommaren? Varför finns det inte mittmarkering på väg 9 inne i Smygehamn? Varför är det så dåligt skyddsräcke vid cykelbanan mellan Smyge och Beddinge?

Titta ute i Abbekås - så ska det se ut!

Vi som bor här är trötta på att utsättas för fara så fort vi ska ta oss till stan!

Svar direkt:

Väg 9 är på denna sträcka en mycket belastad väg sommartid. Vi har många utfarter och på många ställen är sikten begränsad. Särskilt sommartid förekommer det oväntade händelser, det kan vara trafik från enskilda fastigheter, badgäster eller oskyddade trafikanter som korsar gatan. Det är därför viktigt att som bilförare anpassa hastigheten och i övrigt anpassa sin körning med andras misstag i åtanke. Den skyltade hastigheten är den högsta tillåtna och verkligen ingen lämplig hastighet till exempel när alla badgäster skall ta sig hem. Våra trafikräkningar är gjorda för att få en uppfattning om medelvärdet under året. På väg 9 är det självklart så att vissa dagar på sommaren är trafiken avsevärt mycket högre och andra tider på året avsevärt mindre.

Utbyggnaden av cykelbanan längs väg 9 har skett i flera olika etapper och har därför fått delvis olika detaljutformning. Avskiljningen mellan cykelbana och vägen kan ske på många olika sätt. Ibland använder vi räcken men det är i undantagsfall.

Mittlinje skall användas när vägen är bredare än 6 meter. Detta för att tydliggöra att vägen är relativt smal. På väg 9 varierar vägbredden ofta mellan sex och sju meter.

När det gäller gräskanterna så klipps dessa normalt två gånger om året, i juni och på sensommaren eller hösten.

Lars Ekman målstrateg, trafiksäkerhet

Trafikverket

Anna Töörn
LK
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.