Annons
Insändare

Vadå nya moderater?

Insändare • Publicerad 30 augusti 2006

Nya moderaterna utger de sig att vara, men jag kan inte se något nytt. Det är som det alltid har varit. Ge till de redan rika och ta från de fattiga, var är det nya? Man utlovar inför valet att fastighetsskatten skall slopas.

Vem gynnar detta, om inte de som har fastigheter i mångmiljonklassen, det vill säga de rika. Inkomstskatten skall sänkas. Reinfeldt utlovar skattesänkningar för alla. Ja det är rätt, men det är i olika steg.

Annons

De som tjänar 100 000 kronor får en sänkning, de som tjänar 200 000 kronor får ytterligare skattelättnad, medan de som tjänar 300 000 kronor får ännu mer. Dessutom planeras ytterligare skattesänkningar för de som tjänar ännu lite mer.

Vem gynnar detta, jo det vill säga höginkomsttagarna – de rika och inte den vanlige fabriksarbetaren eller den ensamstående med barn. Reinfeldt har också lovat att alla förslag som socialdemokraterna kommer med inför valet skall matchas av nya moderaterna. Ännu ett utspel som han hoppas skall ge röster i valet.Det enda felet är att han inte kan precisera var han skall ta alla dessa pengar det kostar. Lite har dock kommit ur Täbysonens mun den senaste tiden.Han har sagt att A-kasseersättningen skall sänkas, sjukförsäkringen skall försämras.

Minst två karensdagar för de sjuka. Sjukintyg från första dagen. Sämre villkor i föräldraförsäkringen.Vem drabbar detta? Ja inte den rike i varje fall! Snarare de som redan i dag har det tufft i samhället och har svårt att få pengarna att räcka längre än till den 20:e i varje månad.Denna inbesparing på de mest utsatta i samhället räcker dock inte till alla kostnader.

Det senaste utspelet, och där fick man klart för sig vad de nya moderaternas politik handlar om, är att slopa avdragsrätten på lån till villor och bostadsrätter. Här visade Reinfeldt sitt rätta jag, även om han sedan tvingades backa på den punkten när övriga påpekade för honom att det var fel. Tänk bara vad detta skulle innebära för de flesta, inte minst för unga människor som just satt sig i ett läge de där tvingats ta stora lån för att kunna köpa ett hus.

Slopad avdragsrätt skulle innebära en katastrof.Dessutom är det ju så, att alla som har lån på en bostad inte har fastighetsskatt. Många har en lägenhet som man köpt för kanske en miljon eller mer. Slopad avdragsrätt för denne skulle vara en katastrof.Undrar om de nya moderaterna tänker sig för? Troligen inte när man avslöjar sådana vallöften. Men jag är inte överraskad.

Det går inte att lita på högerpartierna. För att hitta en finansiering till vallöftena måste nog resterande lånas i utlandet, vilket betyder att budgetunderskottet på nytt kommer att skjuta i höjden. Det är väl ingen som glömt högeralliansens underskott i balansen under deras senaste regeringsperiod. Ingen med sunt förnuft vill väl ha detta tillbaka?

Nu är det säkerligen dags igen att drabbas av detta. Just nu när Sverige går på högvarv och underskottet har minskat rejält under de tolv år som socialdemokraterna med samarbetspartier regerat. Även om högeralliansen påstår något annat, så är det inte sant, kom ihåg detta.

Så tro inte på alla försök av högeralliansen. Det kommer en vardag också efter det här även om det är lätt att se kortsiktigt på eventuella förbättringar.

Thomas Persson

Grafiska fackföreningen södra Skåne

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons