Vad vill moderaterna i Trelleborg?
Den rödblåa alliansen, som slöts mellan företrädarna för partierna, chockade många moderata väljare. Kommunalrådet Christensson har deklarerat att han inte vill kandidera inför årets val och finns inte heller med på den moderata fullmäktigelistan.
Men vi skall inte glömma bort, att den kommande moderata fullmäktigegruppen kan välja vem som helst inom partiet som kommunalråd eller till någon befattning i kommunstyrelsen, nämnder och styrelser.
Ulf Bingsgård, som vid moderaternas provval fått flest röster, har uppgivit att han kan tänka sig bli kommunalrådskandidat. Jag har i pressen tagit del av uppgiften från bl a den moderate valledaren Bengt Gunnarsson att det inte är givet, att Ulf Bingsgård är den moderata kommunalrådskandidaten, Härom veckan lanserade sig Lars Mikkelä som kommunalrådskandidat, ett löfte som han bara några dagar senare tog tillbaka.
Denna lansering kunde han inte göra, utan att ha haft stöd från ledande moderater. Lanseringen av Mikkelä var något som Bingsgård, när han blev tillfrågad av journalisterna för en kommentar, inte sade sig känna till. Nu har kretsordföranden i moderaterna Ola Pärsson uppgett att Ulf Bingsgård är den mest lämpliga personen för denna uppgift.
Som en utomstående betraktare får man onekligen den uppfattningen att m är splittrat i två falanger som inbördes strider om makten. Detta har även bekräftats av ett antal moderater med stor insyn i det maktspel som pågår inom partiet.
I Trelleborg pågår försök att etablera en borgerlig allians i likhet med den på riksplanet. Kristdemokraterna är i nuläget tveksamma till ett sådant samarbete så länge det uppenbarligen förekommer en inbördes splittring av moderaterna.
Denna allians är undertecknad av folkpartiet, centern och moderaterna. För det sistnämnda partiet är undertecknaren Ulf Bingsgård. Frågan är om han har fullt stöd för detta av sin fullmäktigegrepp.
Inför valet år 2002 hade moderaterna en del vallöften, som de skulle arbeta för och genomföra.
Min naturliga fråga som jag vill ha svar på blir därför:
1. Vad har moderaterna genomfört av sina vallöften och sin politik under sin samarbetsperiod med socialdemokraterna?
2. Kommer moderaterna i likhet med vad man gör i dag att även under kommande mandatperiod samarbeta med och vara stödparti för socialdemokraterna?
3. Tänker partiet att lansera kommunalrådet Christensson för något politiskt uppdrag för kommande valperiod?
Om moderaternas ledande företrädare inte vill svara på dessa frågor, får väljarna onekligen den uppfattningen, att partiet fortfarande vill samarbeta och bli stödparti för socialdemokraterna även efter instundande val och mandatperiod.
För den moderata väljaren finns det andra borgerliga alternativ om man inte vill hjälpa socialdemokraterna kvar vid makten.
Sven-Gunnar Berglind