Annons
Insändare

Vad konsumeras mer än livsmedel?

Med anledning kommunikationschef Petronella Ljunghs svar på min insändare (den 11 januari), har jag följande fråga: Om vi utesluter livsmedel bland det vi konsumerar, vad är det då vi konsumerar?
Publicerad 15 januari 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har frågor om vilka konsumtionsvaror som kommer sjövägen.
Skribenten har frågor om vilka konsumtionsvaror som kommer sjövägen.Foto: Tomas Nyberg

Angående uttalandet ”90 procent av vad du äter och konsumerar kommer sjövägen” undrar jag – gäller detta samtliga hamnar i Sverige? Varför är det då reklam för Trelleborg hamn?

90 procent som kommer sjövägen är det vikt eller varuvärde? Hur definieras detta?

Annons

Min åsikt att de invånarna som sysslar med framställning av livsmedel (jordbrukare, transportörer av råvaror och livsmedel, serviceindustrin för maskiner, traktorer, lastbilar, tillverkning och service av maskiner till livsmedelsindustrin, bokföringsföretag, banker med flera) känner sig missgynnade av uttalande som kan uppfattas som att produktionen inte har någon betydelse på grund av stor import.

Som information kan nämnas att enligt statistik från SCB via LRF så bestod bestod Trelleborgs kommun år 2020 av 34 000 ha. Av dessa var 27 405 ha åkermark det vill säga 80 procent, denna mark brukades av 248 jordbruksföretag.

Omsättningen för jord- och trädgårdsföretagen var 1 176 miljoner kronor av totalt 15 650 miljoner kronors omsättning för alla företag i kommunen med momsredovisning. Detta utgör 7,5 procent av den totala omsättningen.

Sven Svensson, Ö. Värlinge

Fotnot: Hamnen har avböjt vidare kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons