Vad kommer efter mobilförbud och mattvång på högstadiet?
Först kom mobilförbudet och nu aviseras obligatoriska skolluncher till hösten! Vad är nästa beslut att vänta från ”förståsigpåarna” i nämnden? Idéerna att behandla högstadieelever på samma sätt som man gör med dagisbarn är häpnadsväckande.
Om man vill ha en progressiv utveckling av våra barn och ungdomar måste även skolans regler ändras allt eftersom eleverna blir äldre. Det gäller hela tiden att ge mer frihet under ansvar så att de är redo den dagen de slutar skolan att klara sig på egen hand. Bildningsnämnden verkar inte vara inte på samma linje.
Om mobilförbudet har skrivits mycket. Innan förbudet var det endast ett mindre problem att hantera. Mobilerna samlades in vid lektionsstarten och återlämnades sedan efter lektionen. Eleverna förstod och respekterade detta beslut. Men sedan totalförbudet infördes i augusti förra året har det inneburit en rad nya problem, inte minst att eleverna helt enkelt struntar i vad de vuxna säger till dem. De kan helt enkelt inte förstå logiken att de inte ens på rasterna kan få använda sina mobiler. Lärarnas eviga tjat om mobiltelefonen skapar inte någon bra relation lärare-elev.
Mobilförbudet är i sig ett egendomligt förbud. Det är bildningsnämnden beslut och inte rektorernas. Enligt Skollagen i Sverige är det rektor som ansvarar för ordningsreglerna i skolan och ingen annan. Men Skollagen gäller visst inte i Trelleborg.
Det nya käcka förslaget från bildningsnämnden är att äta gemensam lunch på högstadiet. ”Sitta fint vid borden 20-25 minuter och småprata med en vuxen”. I vilken familj fungerar det med en tonåring? Högstadieelever vill helst prata och umgås med varandra! Högstadieelever vill inte tvingas att sitta ”fint” på bestämda platser när man gärna vill umgås och äta med kompisar över klassgränserna! Högstadieelever vill inte tvingas in i matsalen när de vet att de inte gillar det som serveras! Högstadieelever vill kunna känna friheten att ibland äta under kortare tid och ibland sitta kvar lite längre – precis som vi vuxna gör. Högstadieelever vill kunna välja att någon gång kunna åka hem och äta eller kanske äta ute på stan med kompisar vid vissa tillfällen. Att behandla högstadieelever som dagisbarn är ingen bra idé. Om man vill locka eleverna till skolmatsalarna behövs bättre mat (mer resurser) som passar ungdomarna. När det är köttbullar och potatis eller köttfärssås med spagetti kommer de gärna! Men när det är tomatsoppa och knäckebröd avstår många!
Ungdomarna är redan rejält trötta på dumma beslut. De känner att ingen lyssnar på dem. Ingen bra start i vårt demokratiska samhälle. Det bildningsnämnden inte ska glömma är att dessa ungdomar snart är röstmyndiga. Vissa redan till valet 2022! Ungdomarna är mycket väl medvetna om vilka partier som ”sabbar” för dem i skolan.
Högstadiepedagog som tror på mer ansvar än förbud