Annons
Insändare

Vad innebär jobbavdrag?

Insändare • Publicerad 11 september 2007

Jobbavdrag nummer ett infördes den 1 januari 2007 av regeringen. Nu avisera både avdrag två och tre. Vid varje tillfälle talas det bara om att det skall bli mindre skatt och mera att handla för.

Vi har tittat på skattetabellerna och skillnaden mellan den som jobbar och vi som pensionärer. Jobbavdrag innebär att grundavdraget är större för dem som jobbar än oss som pensionärer.

Annons

Är det inte konstigt att regeringen kan besluta om jobbavdrag som bara påverkar kommunal och regionskatt, statlig skatt påverkas ej.

Vid en normal lön – pension är det 600 kronor i månaden i skillnad.

I dessa inkomstlägen finns ingen statlig skatt, enbart kommunal- och regionskatt.

Vi fattar det som att jobbavdrag ett kommer att ge kommun och region mindre intäkt på 7200 kronor för den som gynnas av jobbavdrag. I Trelleborg bör det vara 20000 som får jobbavdrag – högre grundavdrag - vilket gör 20000 gånger minst 7200 kronor i mindre kommunal och regional skatt. Räkna ut hur mycket detta gör år 2009 för Trelleborg, första året 2007 års deklaration påverkar kommunala kassan.

Kan det bli så mycket som 144 miljoner? För att få tillbaka detta behövs en skattehöjning kommunalt på tre till fyra kronor. Eller vad skall plockas bort i de kommunala kostnaderna?

Har regeringen lovat några kompensationer, det hörs mera att det blir lägre överföring av statliga pengar till kommun och region.

Vår fråga är på vilket sätt har detta en påverkan på kommunen och regionen att satsa på vård och omsorg? Vilka åtgärder görs av politiska partier, för att återgå till samma beskattningsregler för pensionärer och de som jobbar?

Vi är i tron att pension är en uppskjuten lön.

Trelleborgs

Arbetarekommun

Annons

Pensionärsutskott

Gun Schmidt, ordförande

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons