Insändare

Vad händer med skolan i Vellinge?

Cirka en tredjedel av eleverna på en av Vellinges grundskolor blev underkända vid det obligatoriska nationella ämnesprovet i matematik våren 2008.
Insändare • Publicerad 24 februari 2009

På en av Skanörskolorna var det 13 procent som var underkända. Dessa resultat är mycket dåliga för en kommun med Vellinges befolkningsstruktur med hög utbildningsnivå hos föräldrarna. Totalt var 11 procent av eleverna i kommunen underkända. Som jämförelse kan nämnas att i Lomma kommun var totalt 2,5 procent underkända. Lomma har ungefär samma befolkningsstruktur som Vellinge.

Denna utveckling för Vellinges del kom inte som en överraskning. Kommunombuden för de båda lärarfacken har vid upprepade tillfällen varnat för denna utveckling. De begärde resurser för att anställa fler lärare, men det visade sig vara svårt. I stället lämnade fler lärare i matematik och NO-ämnena Vellinge kommun, därför att de får högre lön och bättre arbetsförhållanden i andra närbelägna kommuner.

Vellinges meritpoäng för år 9-elever ligger på 223 poäng och det är bra. Det betyder ett värde över riksgenomsnittet. Att Vellinge ligger så bra till beror på att lärarna sätter så kallade "snällebetyg".

Totalt var 11procent underkända på det nationella provet i matematik, men endast 1 procent av eleverna fick underkänt i slutbetyget.

Lärarna har skyldighet att följa resultaten av ämnesproven vid sin betygssättning. Det är rektors skyldighet att se till att betygen i stort sett följer de nationella proven. Dessa prov är till för att åstadkomma en någon så när likformig betygssättning i hela landet.

Fram till i slutet av 1980-talet var Vellinges skolor i topp i Malmöhus län när det gäller resultat på de nationella proven. Efter kommunaliseringen rasade resultaten. Vellinge kommun är numera bland de kommuner i Sverige, som ger minst resurser till undervisning och lärarlöner.

Man sparar ihjäl skolan bara för att få Sveriges lägsta kommunalskatt. Detta får våra ungdomar betala genom sämre förutsättningar.

Arne Dahlman Kjell Bornhager Kristdemokraterna i Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.