Insändare

Vad får tullen göra?

Varje dag kan man läsa om hundar som försvinner från sina ägare.
Insändare • Publicerad 5 mars 2013
Foto: 

Eftersom chansen att hitta hundarna är minimal om det är ligor som stjäl hundarna för att transportera dem ut till Europa så undrar jag om tullen i Trelleborg har någon möjlighet att också kontrollera bilar med misstänkt last innan de når färjorna. Antar att det här inte är en uppgift för polisen såvida det inte är ett rikslarm.

Svar direkt: Tullverket har inga befogenheter att kontrollera varor till ett annat EU-land, såvida inte varan omfattas av ett förbud mot utförsel eller om det finns något villkor för utförseln som inte är uppfyllt. Sådana varor kan till exempel vara vapen, narkotika, kulturföremål eller krigsmateriel. Det innebär att vi inte har befogenheter att kontrollera eventuell utförsel av stöldgods. I händelse av att vi i samband med en kontroll enligt ovanstående befogenheter påträffar stulna varor, tillkallar vi Polisen, som tar över ärendet.

Våra befogenheter finns i lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen.

Anette Malmberg, kommunikationschef Tullverket

Nilla Olsson
Ingeborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.