Annons
Insändare

Vad är orsaken till företagsdöden?

Det finns flera orsaker till att företag efter företag försvinner från Trelleborg. Vi har lågkonjunktur i Europa och världen.
Insändare • Publicerad 9 december 2013

Fler och fler gör sina inköp via internet eller via smartphone, vilket missgynnar den lokala handeln.

En stor del beror på den förda politiken. Vi har i Trelleborg ett alliansstyre, som inte byggt bostäder på mer än sju år. Genom att inte bygga sviker man dem som bor här, man sviker dem som tänkt flytta hit och man sviker våra ungdomar.

Annons

Alliansen har endast byggt färdigt det som beslutades under Ahls tid.

Byggandet har alltid varit motorn i ekonomin. Följden av att bostadsbyggandet upphört är låg omsättning på bostäder, fallande priser, högre arbetslöshet och att våra ungdomar, som inte ser någon framtid här, lämnar Trelleborg. Det mesta blir negativt.

Stadens förslumning har ökat. Renhållningen verkar vara sämre och förekomsten av råttor i centrum har ökat. Skötseln av parker och grönområden har på senare tid varit under all kritik. Oförmågan att hålla stränderna rena (se Ystad) gör att vi går miste om stora turistinkomster. Politikerna i Trelleborg har aldrig förstått vad det är, som kännetecknar Trelleborg, - nämligen närheten till havet och vägrat se det som en resurs.

En annan sak är allt färre jobb i Trelleborg, gör att fler och fler pendlar till arbeten i andra städer. Effekten av detta är att fler och fler handlar i de stora köpcentren på hemvägen.

Ytterligare en orsak kan vara att utbildningsnivån i Trelleborg är lägre än i omgivande städer. Här finns varken högskola eller universitet.

Sätt som ett första steg fart på bostadsbyggandet genom förtätning av staden. Håll en god planberedskap med många bollar i luften. Glöm inte infrastruktursatsningarna enligt översiktsplanen. Sedan är det viktigt med information och åter information till medborgarna, - då slipper man kanske en hel del överklaganden.

Återställ genom steg för steg den offentliga sektorn, genom att återta det, som privatiserats inom vård skola och omsorg.

Det är dags att avsluta kvartalspolitiken. Ofta ställs hela det politiska samtalet om framtiden in mellan två budgetpresentationer. Ställ drömmen om vad Trelleborg skall bli i framtiden och vad vi gemensamt skall göra i centrum.

Låt oss prata om morgondagen och sätta ord på vad det är för morgondag vi ser.

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons