Annons
Insändare

Vad är det som händer med stränderna?

Den annars så fina stranden nedanför Järabacksvägen och Strandmarksvägen i Gislövs Strandmark har varit katastrofalt dålig i år, ja till och med värre än förra året.
Insändare • Publicerad 4 september 2014

Jag har bott här nere i snart 50 år och aldrig upplevt något liknande, trots alla påstådda gjorda miljöinsatser under årens lopp. Man kan undra vad det beror på.

Mängder av rutten tång och alger har vällt in längs kustlinjen och bildat en svart sörja flera meter ut i vattnet. Vattnet längre ut har varit becksvart och omöjliggjort allt vad badliv heter under hela juli och hittills i augusti och stranden har varit öde och tom på badgäster. Något liknande har jag aldrig sett och det är ju katastrof att denna cirka två km långa annars så fina badstrand tillåts se ut som den gör. Motsvarande problem finns konstigt nog inte i Böste och Beddinge.

Annons

Den kommunala badplatsen vid Strandmarksvägen, som kommunen i början av 70-talet övertagit av gamla Gislövs kommun, har nedrustats (toalett och vattenkran borttagen och parkeringsplats misskötts) och strandsrensningen där har skötts amatörmässigt. Att köra runt med en gammal truck med grov gallerskopa hjälper föga då strax efter ny sörja sköljs dit. Slutsatsen blir att hela strandremsan måste rensas och på ett effektivare sätt. Hoppas kommunen, som till exempel Ystad, Lomma och Vellinge gör, tar ett större grepp nästa år med riktiga strandrensningsmaskiner och idkar strandvård värd namnet. Dessutom är nämnda badplats den enda av kommunens badplatser som inte har någon stationär brygga. Den av vinterstormarna eroderade bukten nedanför Sjögräsvägen samlar mycket sörja som stinker fruktansvärt. Här borden strandlinjen återställas. Snart är strandstigen där borteroderad. Skall kommunen leva upp till att vara en sommarstad med många badturister så måste man satsa mer pengar på strandvård.

Vad beror nu denna utveckling på? Övergödning nämns ofta som en orsak, men denna är knappast värre här än längs övriga kuststränder i Skåne där man inte har liknande tångproblem. De senaste åren har vattnet i Gislövs Strandmark varit smutsigt vid alla vindriktningar. Förr om åren sköljde syd- och västvindar in friskt badvatten och sand, men inte numera. Man kan på goda grunder misstänka att hamnutbyggnaden i Trelleborg bildat en spärr för vattenströmmarna, vilket försvårar den normala utsköljningen av tång och alger. I så fall borde notan gå till hamnbolaget.

Det skulle vara intressant att höra hur miljöförvaltningen och tekniska nämnden ser på situationen? Tekniska nämndens ordförande påstående att tångproblematiken är mindre i år är ju ett hån. Åk ner och titta.

Vad säger de politiska partierna? Är ni beredda att satsa på ökade anslag för strandvård? Vore bra med besked inför valet.

Det är hög tid att sätta igång nu med bryggor, bättre utrustning och tillstånd för strandvården. När det nu påstås att biogasanläggningarna varken har kapacitet eller teknik för att ta hand om rensningsmassorna utan de skall återföras till havet från stränderna blir man ju än mer orolig inför kommande badsäsonger.

Svar direkt: Skribenten frågar: Vad säger de politiska partierna?

Trelleborgs kommun har en lång och fin kuststräcka som är en värdefull tillgång.

Moderaterna vill fortsätta arbetet med att rena åar och vattendrag från läckande näringsämnen till havet. Ett flertal nya projekt planeras.

Tången på stränderna skall rensas bort. I stället för att, som hittills, lägga det i högar på stranden, skall det rötas till biogas i den anläggning som nu håller på att byggas upp i Smyge. I år har det rensats ännu mera tång på badstränderna än någonsin tidigare. Men det räcker inte. På en del strandavsnitt behövs betydligt mera resurser sättas in och nya och bättre och arbetsmetoder och moderna tekniker måste användas.

Badplatsernas standard skall fortsätta att höjas. Senaste två åren har investerats 3 miljoner kronor i bland annat ny service och toalett byggnad på Dalabadet och ny brygga i Beddinge. Beddingebryggan blev en succé i sommar. Minst en badplats skall ha Blå flagg inom fyra år. Detta kräver investeringar.

Annons

Trelleborgs kust har skiftande karaktärer och skall utvecklas för olika intressegrupper.

Ett marint reservat vid Skåre kommer att skapas och möjligheter till studiebesök och undervisning kommer att anläggas. Platserna för havsöring- och fritidsfiske samt för sjöfågelskådning kommer att göras mera tillgängliga. Promenadstigar kommer att förbättras och anläggas på en del ställen längs stränderna.

Turistmål såsom Smygehuk skall fortsätta att utvecklas på ett ansvarsfullt sätt, och 5 miljoner kronor skall investeras där nästa år.

Småbåtshamnarna skall utvecklas vidare och skall ha Blå flagg inom ett par år. Det kommer att investeras cirka 15 miljoner kronor i småbåtshamnarna under nästkommande två år. Ombyggnad av elsystemen till båtarna samt nya service och toalettbyggnader planeras nu. Projektering av ombyggnad av hamnpirarna i Smyge pågår, i syfte att dels att lösa tångproblemet och dels att få fler båtplatser. Denna plan kommer att presenteras senare i höst.

Trafiken utmed västra infarten till Trelleborg försvinner när Ringvägen står klar. Då skall västra stranden återskapas genom att man fyller på med sand en bit ut. Ett rekreationsområde skapas där och även en ny lång badstrand med brygga och ett kallbadhus kommer att anläggas framöver. Denna planläggning kommer att påbörjas under de närmaste fyra åren.

Moderaterna tar ett ansvarsfullt helhetsgrepp för att utveckla kuststräckans olika möjligheter och att öka attraktionskraften till Trelleborg.

Eric Samuelson (M),

ordförande Tekniska nämnden

Nilla Olsson
Hoppfull
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons