Annons
Insändare

Utsläppen flyttar – de försvinner inte

En kommentar till signaturen LBP (den 23 januari).
Publicerad 1 februari 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Östra skolan ligger väldigt utsatt för luftföroreningar, menar skribenten.
Östra skolan ligger väldigt utsatt för luftföroreningar, menar skribenten.Foto: Tomas Nyberg

Först LBP. Vad bra att du engagerar dig för miljön i Trelleborg. Det behövs fler som gör det. Angående dina synpunkter om att lastbilar, som trafikerar våra infarter till och från färjorna, är ett miljö- och hälsoproblem, kan jag bara hålla med dig.

Jag skulle vilja lägga till problemet med de 13 färjorna och deras 30 avgångar per dygn.

Annons

Vad jag vet är det fortfarande mestadels dieseldrift när man ligger vid kaj.

Och om du kollar statistik från SMHI kommer du nog att se att de förhärskande vindriktningarna i Trelleborg är västlig eller sydvästlig. Jag tror att det finns åtminstone två dagis och två skolor, (varav den ena, Östra skolan, ligger väldigt nära hamnen) i östra delen av Trelleborg. Det är till den delen av staden som vinden oftast för luftföroreningarna.

Vid rakt sydlig vindriktning, förändras inget. Hamnen kommer fortfarande att ligga i de centrala delarna av Trelleborg. Man kan dock tänka sig att de utsläpp som du nämner som kommer från dieseldrift av kylaggregat och uppvärmning av kupéer, flyttar till ett ”truckcenter”. Men de försvinner inte. Vi flyttar bara på dem. En miljövänlig och hållbar lösning av godstrafiken är att se till att så mycket som möjligt av godset hamnar på järnväg eller båt. Och att gods transporteras vidare ut i Sverige från Trelleborg, är en nationell angelägenhet. Inget en kommun ska belasta sina skattebetalare med.

Piraten

Annons
Annons
Annons
Annons