Annons
Insändare

Utöka nyttjandet av jordvärme

Elda med vatten, det kan man inte, men väl värma upp våra bostäder och andra byggnader med varmt grundvatten, som finns rakt under oss.
Publicerad 25 september 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borrtornet i Maglarp, 50 meter högt, månadsskiftet april-maj 1971. Ur TA:s Det hände i Trelleborg och på Söderslätt 1971 sidan 36.
Borrtornet i Maglarp, 50 meter högt, månadsskiftet april-maj 1971. Ur TA:s Det hände i Trelleborg och på Söderslätt 1971 sidan 36.Foto: Trelleborgs Allehanda

Det görs genom att borra ner i jordskorpan cirka 2,5 kilometer, vilket inte är något större problem. Redan på 1960-70-talet gjordes ett antal djupborrningar efter olja och då påträffades lämplig värme i borrhålen.

Till varmvatten är en temperatur i borrhålen på 70-90 grader fullt tillräcklig. De djup som man behöver borra till, överstiger inte ett djup på 3 km, som kan nås utan alltför stora svårigheter. Temperaturen stiger cirka 30 grader per borrad kilometer.

Annons

SGU Sveriges geologiska undersökningar är en central myndighet för dessa undersökningar.

De bör omfatta andra undersökningar, för att bedöma förekomsten av jordvärme, särskilt termiska fickor och förekomsten av varmvatten. Ett arbete som inriktas på möjligheter att utvinna geotermisk energi, för i första hand uppvärmning av våra bostäder och andra byggnader i Skåne

Dagens energiproblem och höga priser, på el som inte är planerbar och gaspriser som styrs av Putins kranar med flera, så är detta en bra möjlighet, att frigöra många av oss från detta elände, och borde igångsättas direkt. Inte invänta nya kärnkraftverk, visserligen effektiva och oftast planerbara, men de tar 10-15 år att bygga. Vindkraften har inte några större miljöproblem, men är inte planerbar energi. Vi ska inte fylla vårt vackra landskap med dessa utsiktsförstörare, i vårt skånska sydliga och värdefulla ”Provance”.

De djupborrningar som gjorts i vår närhet, för mer än femtio år sedan, visar att detta är fullt möjligt. Med dagens teknik ännu lättare att utveckla. I tabellen nedan (utdrag ur riksdagsmotion 1975:1672 Sjönell m.fl) visas borrplats, djup och temperaturer som fanns i botten av borrhålen.

Borrplats Borrdjup/m Grader C (i hålets botten)

Höllviksnäs 2612,0 72

Håslöv 2571,4 75

Ljunghusen 2272,0 81

Hammarlöv 2369,0 62

Smygehuk 1681,7 44

Annons

Maglarp 1957,6 50

Åke Larsson

Annons
Annons
Annons
Annons