Annons
Insändare

Uteserveringarna är otympliga och anskrämliga

Jag bor inte i ”centrala” Trelleborg, alltså på gågatan, och undrar vem det är som godkänner till exempel Queens och Istanbuls uteserveringar? De upptar nästan halva gågatan.
Publicerad 30 april 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tycker att det är anskrämligt med uteserveringar i centrala Trelleborg.
Skribenten tycker att det är anskrämligt med uteserveringar i centrala Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Folk som bor i närhet gnäller över oväsen, vilket är fullt förståeligt när uteserveringarna är packade med fulla skrikande människor, men oväsen är också relativt. Är man mycket ljudkänslig bör man kanske inte bo mitt i smeten. Å andra sidan kan det vara minst lika jobbigt att bo i lägenheter med störande grannar. Alla har inte råd att bo i villa. Och vissa vill inte då det är enklare att bo i lägenhet.

Men som undran var: Vem bestämmer över dessa stora uteserveringars vara eller icke vara? För vackra är de inte. Otympliga och anskrämliga är de däremot.

Annons

Vera

Svar direkt: För att få ha en uteservering behövs ett belamringstillstånd utfärdat av polismyndigheten. Belamringstillståndet ger rätt att nyttja en offentlig plats, villkoren framgår av belamringstillståndet. Kommunen har rätt att yttra sig på ansökan. Det vi tittar på och eventuellt har synpunkter på är till exempel trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet.

Ett stadsmiljöprogram har nyligen tagits fram för Trelleborgs kommun, och som en del av detta ska vi även ta fram en policy för uteserveringar. Tanken är att det ska bli tydligare med hur stora uteserveringar som kan tillåtas.

Jessica van Rooyen, enhetschef trafik teknisk serviceförvaltning

Annons
Annons
Annons
Annons