Annons
Insändare

Utbildningar döljer arbetslöshet

Insändare • Publicerad 9 augusti 2005

Göran Persson har gått i livets skola. Utan att ha skrivit en endaste tenta har han blivit både godsägare och hedersdoktor. Men i dag kan det löna sig med utbildning typ snickare, elektriker, rörmokare. För i dom grupperna kan det tjänas grova pengar på "kvällstid".

Det finns en uppsjö av utbildningsplatser hos högskolorna. Effekten ha blivit att välutbildade civilekonomer och jurister säljer varm korv eller kör taxi i väntan på dom jobb dom utbildat sig för. Förr var det efterfrågan som styrde hur många som antogs till de olika högskoleutbildningarna. Satsningarna på populära utbildningar bidrar till att dölja den enorma arbetslösheten. Men de ger inte jobb.

Annons

Det är fel. Vi är det enda landet i världen som har sjukskrivningar längre än ett år. Andra länders regeringar insåg tidigt att ett sådan system skulle bli för dyrt.

Framsynta sossar som Ingvar Carlsson och dåvarande finansministern Allan Larsson försökte redan på 1990-talet att få klartecken från Rörelsen att lyfta bort sjukförsäkringen från statsbudgeten och införa ett slutdatum för den av staten finansierade arbetslöshetsförsäkringen.

Tanken var bland annat att visa att a-kassans uppgift var att endast tillfälligt ge stöd till den som drabbats av arbetslöshet. Men denna kloka tanke svalde inte rörelsen.

Tyvärr skapar arbetsmarknadspolitik inte så många nya jobb. Det är uppseendeväckande att man inte vill inse detta.

Tage Sandmark

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons