Insändare

Urkorkat att stänga de små soptipparna

Kommunen planerar att lägga ner återvinningscentralerna i Smygehamn och Anderslöv. Det är urkorkat. Av flera skäl.
Publicerad 12 maj 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag minns när tippen i Smyge bara var öppen några gånger per månad. Folk slängde sopor, gamla sängar och säckar med obeskrivligheter utanför grinden. Äckliga saker som personalen fick börja med att städa bort innan de kunde öppna, skriver Lena Näslund.
Jag minns när tippen i Smyge bara var öppen några gånger per månad. Folk slängde sopor, gamla sängar och säckar med obeskrivligheter utanför grinden. Äckliga saker som personalen fick börja med att städa bort innan de kunde öppna, skriver Lena Näslund.Foto: Bella Bryngelson

Servicen på återvinningscentralerna är fantastisk. Allt är perfekt och välordnat. Personalen gör ett jättebra jobb. Och vi är många som är på tippen en gång i veckan, framförallt med trädgårdsavfall.

Jag minns när tippen i Smyge bara var öppen några gånger per månad. Folk slängde sopor, gamla sängar och säckar med obeskrivligheter utanför grinden. Äckliga saker som personalen fick börja med att städa bort innan de kunde öppna.

Det vi har nu är en välskött anläggning som är otroligt lätt att använda. Vissa dagar är det kö fram till grindarna, ett bevis på att vår återvinningscentral är uppskattad och helt nödvändig.

Vi som bor i Smygehamn kommer – om tippen stängs – att tvingas köra tre mil tur och retur till Trelleborg för att bli av med trädgårdsavfall och annat som inte kan läggas i soptunnorna. Det är tre miljöskadliga mil i onödan.

”Det är tre miljöskadliga mil i onödan.”
Lena Näslund

Ärendet med soptipparna ska behandlas på tekniska nämnden i Trelleborg den 17 maj.

I tekniska nämnden sitter följande ledamöter: Fredrik Schlyter (M), Fredrik Jönsson (KD) Helmuth Petersen (SD), Klas Regland (L), Eva Höckert (S), Kenneth Petterson (S), Sven Tilly (VS) och Richard Johansson (VS). Alla har egna mailadresser på trelleborg.se. De är lätta att nå. Maila dem och protestera, om du känner som jag.

Lena Näslund, medlem i Sydkustens S-förening