Annons
Insändare

Upp till kamp för jobb och överlevnad

Insändare • Publicerad 15 januari 2007
Insändarskribenten har reagerat starkt på de nya regelerna för arbetssökande.
Insändarskribenten har reagerat starkt på de nya regelerna för arbetssökande.Foto:  

Nu har Sveriges nya så kallade "arbetarregeringen" med hjälp av näringsdepartementet lyckats hitta ett nytt kryphål för att försämra det drastiskt för oss som är arbetslösa. Den nya regeringen gör absolut ingenting för att ens antyda en minskning till att minska klyftorna i det nya Sverige, utan deras paroll för denna mandatperiod (jag hoppas verkligen att det inte blir fler än denna) måste vara att; Ta från de fattiga och göra dem ännu fattigare och det som de tar från dem som redan har lite ger de till dem som redan har mycket, det kallas även för den omvända Robin Hood-effekten.

Det gick inte som beräknat för vår finansminister att "bestraffa" oss med att dra en ersättningsdag om vi inte sökte jobb aktivt, (vilket de flesta av oss arbetslösa gör, jag tror mig veta att vi söker jobb med ljus och lykta, för det finns många, många, många av oss som vill jobba) då tar han hjälp av näringsdepartementet att fundera ut hur vår "arbetarregering" skall kunna sätta åt oss på ett annat sätt, genom inskränkningar på ett annat plan:

Annons

Framöver ska även tid i Arbetsförmedlingens program räknas in i de 300 dagarna som en arbetslös har rätt till ersättning från A-kassan.

Förut har man under de första 100 dagarna kunnat begränsa sina jobbansökningar till sitt yrkesområde och i närregionen.

Från och med juli månad så försvinner denna möjlighet till begränsning, då blir det hela landet som gäller. Tidigare har en del arbetslösa kunnat få ekonomiskt stöd längre än andra genom att de deltagit i AMS-åtgärder.

De nya förslagen från näringsdepartementet ska träda i kraft 1 juli 2007, och det innebär:

Arbetslöshetsersättning lämnas under högst 300 dagar då den arbetslöse deltar i något AMS-program. 450 dagar gäller för dem som har hemmavarande barn under 18 år. Möjligheten till förlängning avskaffas.

Den generella rätten för arbetssökande att under de första 100 dagarna begränsa sig till sitt yrkesområde avskaffas.

Arbetsgivarnas skyldighet att anmäla lediga jobb till AF avskaffas.

Detta är ett fruktansvärt veritabelt slag i ansiktet och under bältet på LO och på alla oss som genom åren har arbetat under många år och varit våra företag trogna betalat vår skatt och vår avgift till fackförbunden och senare i livet mot vår vilja har hamnat i arbetslöshetens helvete på grund av att företagen flyttar sin verksamhet till andra orter och minskar på personalen.

De som finns kvar går ibland på knä av sin arbetssituation för att det finns för lite personal och detta bara för att företaget ska bli mera lönsamt och att aktieägarna skall öka sina vinster, och att de så kallade headhuntade cheferna får en riktigt bra månadslön med fallskärmar och försäkringar som motsvarar 8-10 årslöner för en vanlig arbetstagare.

Detta är det nya Sverige.

Annons

Klasskillnaderna ökar mycket snabbar än ni tror, och det är detta den nya "arbetarregeringen" vill med sina besparingar och åtgärder mot oss "drabbade". Vi är på väg tillbaka till 1930-talets fattighus med stormsteg, och det är dags att broms denna utveckling nu.

Och med tanke på ovanstående så måste man börja fundera vad som rör sig bakom pannbenet på våra regeringsmedlemmar.

Nästa steg måste vara att avskaffa Arbetsförmedlingen eftersom det inte kommer in några jobb, utan de som får jobben i framtiden måste ju vara de som har en nära relation med cheferna på arbetsplatserna, om de sedan har utbildning till eller inte tycks ju sakna betydelse för deras del. Det kommer då att finnas ett stort antal arbetslösa arbetsförmedlare som kommer att "friska" upp statistiken över arbetslösa i Sverige

Ytterligare ett steg på vägen blir ju då att avskaffa Arbetsmarknadsstyrelsen för då har ju denna instans inget berättigande heller, men det är kanske moderater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater som sitter där och styr, så då får de ju sitta kvar i sin lilla ankdamm och plaska.

Det måste bara vara en sak som gäller för våra fackförbund och LO i detta läge och det är att ta fram de vapen som finns och bekämpa denna varböld som regerar Sverige i dag även om vi skall upp på barrikaderna och slåss som aldrig förr för vår demokratiska och mänskliga rätt till ett värdigt liv och leverne så må det vara hänt.

För denna regering har visat på sin korta tid att det finns ett människoförakt för dem som har det svårt i vårt moderna samhälle och de har lyckats att dupera en mycket stor del av svenska folket med sina skattesänkningar i högra näven och ökade avgifter och försämringar för sjuka, pensionärer, arbetslösa i den vänstra näven.

Nu är det hög tid att ta upp denna kamp och plocka fram de gamla takterna och utnyttja de rättigheter som vi har och kan använda oss av för att visa vårt missnöje med regeringen.

Nu får det väl ändå vara nog! Ropen skalla, jobb åt alla, upp till kamp för våra jobb och vår överlevnad.

Lucas K,

en gång socialdemokrat, alltid socialdemokrat

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons