Annons
Insändare

Underskatta inte din roll som förälder

Insändare • Publicerad 17 oktober 2007

Svar till arg förälder (den 13 oktober).

Jag kan i viss mån förstå din upprördhet och jag respekterar dina åsikter.

Annons

Eftersom jag är förskollärare och arbetar "mitt i" den verksamhet som du beskriver kan jag inte låta bli att dela med mig av mina synpunkter. Många föräldrar verkar inte ha någon tilltro till sin egen föräldraroll i dag. De tror att barnen missar allt som är väsentligt om de inte är på förskolan varje dag, 7-8 timmar. Så är givetvis inte fallet. Föräldrar har en stor roll i barnens liv. Om barnen är hemma en till två dagar i veckan eller om de är på förskolan 15-20 timmar i veckan, så får de mer kvalitetstid hemma tillsammans med sina föräldrar i stället. Och visst är det betydelsefullt? Då kan de tillsammans göra det som de "missar" på förskolan, till exempel rita, pussla, läsa böcker, leka rollekar, gå på promenad eller gå till biblioteket. Jag avfärdar absolut inte vikten av att vara i en barngrupp eller att leka och lära sig tillsammans, jag bara menar att barnen i dag inte "skadas" av att inte vara på förskolan varje dag, hela dagarna. Tvärtom!

Tänk dig 20-25 barn i en grupp med två till tre personal. Alla vill ha uppmärksamhet och synas och det är mitt jobb som pedagog att uppfylla barnens behov, men är det möjligt? Om du bara visste hur många vi är som mår psykiskt dåligt för att ständigt känna att vi inte räcker till. Alla vill vi göra ett bra jobb med era barn.

Föräldrar i dag begär också mycket av deras barn som de kanske egentligen inte vill eller är mogna för. Många barn kan inte koncentrera sig eller är inte mogna för styrda aktiviteter eller utmaningar (trots att föräldrarna vill det…). Då är det upp till mig att försöka fånga deras intresse och leda in dem i aktiviteten. Men fri lek är också en aktivitet, en oerhört viktig sådan, som tyvärr många föräldrar inte verkar förstå eller uppskatta. Utan i stället kan föräldrarna fråga när de kommer för att hämta sitt barn "Vad har ni gjort i dag? Bara lekt". Det är i leken som barnen lär sig, både språkligt och socialt. Att få leka, ha strukturer och rutiner på en förskola gör barnen trygga, om de är där 15 timmar eller 35 timmar i veckan. Och av egen erfarenhet kan jag säga dig att det är väldigt få barn som inte är trygga i barngruppen.

Du skriver också hur det kan komma sig att du som heltidsarbetande förälder inte får ha dina barn på förskolan mer är 18 timmar i snitt. Det är föräldrarnas arbetstid som ska styra vistelsetiden. Om du och din man har överlappade arbetstimmar blir det kanske mindre tid för ditt barn på förskolan. Men på min arbetsplats har vi barn som har en snittid på 35-45 timmar eftersom båda föräldrarna kanske arbetar heltid i annan kommun. Hur tror du det kommer att påverka dessa barn längre fram?

Förskolan är till för alla barn och alla barn har behov av att leka och det får de göra på förskolan. Men underskatta eller negligera inte din roll som förälder. Du är viktig och du har också ett ansvar. I läroplanen för förskolan 98 står det att förskolan ska vara ett komplement till hemmet och det är det vi försöker vara. Jag har själv två barn. Min son började på förskolan när han var 4,5 år och min dotter när hon var 2 år. I snitt har de varit på förskolan 20-30 timmar i veckan. De är i dag två "välfungerande" barn som går i skolan och har inga men av att inte fått vara med på alla aktiviteter eller utmaningar.

Arbetande förskollärare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons